Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ana Akım Medyaya Göre, Satoshi Nakomoto Geri Döndü! Peki Gerçek Ne?

Satoshi Nakomoto eğer bir gün geri dönecekse, bu dönüş muhtemelen Bitcoin fiyatları için çok kötü olacak ancak manşetler çılgınca bu dönüşü kutlayacak ve tıklanmalar artacaktır. Ana akım medya paydaşları, aynı Craig Wright’ı Bitcoin’i yaratan adam olarak ‘nitelendirdikleri’ gibi bu dönüşü de boş geçmeyecektir. Son olarak, Bloomberg’de çıkan bir habere göre Bitcoin’in kurucusu bir kitap yazarak, geri dönüş yapıyor.

Satoshi mi, ‘Fake’toshi mi?

Satoshi Nakomoto ismi her zaman bir fenomendi ancak son günlerde bu iş iyice çığrından çıkmaya başladı. Birçok Bitcoin yatırımcısı ve takipçisi, Satoshi’nin bu bir nevi ‘vahşi’ dünyadan 2010 yılında çıkış yapmasını çok doğru bulduğunu ifade etse de, kendisinin dönüşünün neleri getireceğini de ciddi şekilde merak ediyor. Satoshi’nin ‘ayrılışının’ 8. yılında, kendini Satosih olarak niteleyen belki de yüzlerce kişi var ve bu sayı, günler geçtikçe de artarak devam edecek gibi görünüyor.

Nakamotofamilyfoundation.org isimli web sitesine bir göz atıldığında, 29 Haziran tarihli gayet basit bir şekilde ifade edilmiş bir metin karşımıza çıkıyor. Bloomberg’in başını çektiği birçok büyük haber sitesi, bu metnin ardından Satoshi’nin bir kitap yazarak geri döneceğini belirtirken, bu durum ciddi bir ilgiyi de beraberinde getirmişe benziyor.

Satoshi’nin Yeni (?) Kitabı Duality

Satoshi’nin yeni ifadelerinin (?) yer aldığı Duality, 21 sayfalık bir döküman ve bu rakam, Bitcoin white paper’ının neredeyse iki katı, hatta daha da fazlası.

Mainstream Media Believes Satoshi Nakamoto is Back

Siteyi kimin yaptığını bilemiyoruz ancak yapanların ciddi keyif aldığı açık. Ziyaretçilere çözmeleri için gizemli (!) bir bulmaca da verilmiş. Testi hazırlayanlar öyle bir hava vermiş ki, sanki Satoshi’nin kendisi gibi davranmaya çalışmışlar ancak Satoshi’nin gerek Bitcoin whitepaper’ı, gerekse de bitcointalk forum mesajları gibi birçok dijital ayak izi mevcut ve işin aslı; dersini iyi çalışan biri pek rahatlıkla Satoshi’yi taklit edebilir.

Duality’de Bazı Kısımlar Doğru Ancak Kriptocular Şüpheli Yaklaşıyor

Satoshi’nin yaptığı iddia edilen şeyi analiz etmek biraz zor olunca, birçok kişi de bu fırsattan istifade etmeye çalışıyor. Nakomoto Family Foundation isimli web sitesinde yer alan şu ifadeler, çok net bir şekilde bir miktar şüphe uyandırıyor:

”İşin bu özel kısmının, tarihten bir kesit içermesini istedim. Kitabın tamamını okuma şansına ulaşamayacak insanların dahi bu kısımlardan haberdar olmasını doğru buluyorum. Kısa bir hikaye ve çok sık sorulan soruların cevapları… İnsanların gerçekleri bilmeye hakkı var diye düşünüyorum. Yine de birçok şeyi kitaba saklıyorum. Kendimden ve iş hayatımdan bahsettikçe yepyeni isimler ve kişilikler duyacaksınız.”

Satoshi’nin yaptığı işleri yakından takip eden ve onun hakkında araştırma yapan insanlar; bu yazı tarzının pek de ona ait olmadığı yönünde bir fikir birliğine vardılar. Gerek grameri, gerek yazım tarzı gerekse de Satoshi’nin kişiliği, sanki yazılanlarla pek bir uyum göstermiyor. Orijinal Satoshi kendi ve kendi işiyle ilgii en basit sorulara dahi utangaçlığı sebebiyle cevap vermeyen birisi ve bu göz önüne alınırsa, kendini bir anda şovun ortasına atmaya çalışan birinin Satoshi olduğunu düşünmek pek de mantıklı olmayacaktır.

Bitcoin Destekçilerini Tatmin Etmedi

Bitcoin topluluğu geçen yıllar boyunca birçok fake Satoshi ile karşı karşıya kaldı ve artık bir nevi tecrübelendi. Nic Carter ismindeki birisi Satoshi’nin mükemmel bir yazı tarzına sahip olduğunu belirtirken, ondan sonra gelen ve kendini Satoshi olarak niteleyen hiç kimsenin o yazı tarzının kalitesinin yanına yaklaşamadığını ifade etti. Carter, şu ifadeleri kullandı:

”Satoshi bir kere böyle bir yazı yazmaz ve en azından noktalama işaretlerine hakimdir. Metnin sonuna doğru bir de çıkmış ‘Yazı stilim zaman içinde takdir edersiniz ki biraz değişti’ diyor, Allah aşkına; böyle şeyler yapmayın lütfen.”

Eğer Satoshi varsa ve bir yerlerde yaşıyorsa, bu kadar tartışmanın ve gizemin biraz da kendi sorunu olduğunun farkındadır diye düşünüyoruz. Kendisi bu kadar gizemli birisi olmayı seçmeseydi, işler çok daha net ilerleyebilirdi ancak bu noktadan sonra yapacak pek de bir şey yok.

Yine de Duality’de Satoshi’nin isminin kökeni ve bu yazı tarzını neden seçtiğine dair enteresan ifadeler yer alıyor. Yazıyı yazan kişinin ilginç bir iş çıkardığını söylemek mümkün. Ancak bunu büyük bir medya kuruluşunun ya da başka itibarlı birinin yazdığını söylemek pek mümkün olmaz çünkü böylesi bir iş için itibarını kimse ateşe atmak istemez. Özellikle de Satoshi çıkıp kendi özel şifrelerini kullanarak cüzdanlarından birinden Bitcoin çıkarıp işe OP_RETURN kodunu ekleyebilir ve dönüşünü duyurabilir ve de Duality’nin bir saçmalık olduğunu söyleyip işine bakabilir. Böyle bir şey yaşanana dek, Duality ve diğer dökümanlar başta olmak üzere kendini Satoshi olarak niteleyen hemen herkese biraz da haklı olarak ‘fake’ gözüyle bakılacak. Bakalım gelecek, bize neler gösterecek?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment