Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ile Yaptığınız İşlemleri Takip Etmek Mümkün mü?

Bitcoin yapısı gereği anonim bir şekilde işleyen, kullanıcıların gerçek kimliklerinin herhangi bir şekilde ortaya çıkarılmadığı bir sistemdir. Ancak buna rağmen Bitcoin ile yaptığınız işlemlere bakarak kimliğinizi açığa çıkarmak mümkün olabilir.

Bitcoin Tamamen Gizli mi?

Bitcoin ağı içerisinde kullanıcıların kimlikleri herhangi bir şekilde görüntülenemiyor. Bu, ağ içerisinde kısmen de olsa bir anonimlik sağlıyor. Ancak Bitcoin kullanan kişilerin kimlikleri aslında tam anlamıyla gizli değil.

Ağ içerisinde yapılan işlemler her ne kadar kimliğinizi yansıtmasa da bu işlemleri takip ederek kimliğinize ulaşmak mümkün olabiliyor. Bitcoin, Blockchain teknolojisini kullandığı için ağdaki işlemler herkes tarafından görüntülenebiliyor. Bu da işlemleri takip etmeyi bir hayli kolaylaştırıyor.

Nasıl İfşa Oluyor?

Günümüzde bir kripto para işleminin kim tarafından yapıldığını anlamanın en iyi yolu kripto para borsalarını incelemekten geçiyor.

Bu borsalar KYC ve AML gibi yasalar nedeniyle kullanıcıların kimliklerini önceden teyit etmek durumundalar. Dolayısıyla bu borsalarda işlem yapabilmek için kimlik bilgilerinin verilmesi gerekiyor.

Kişisel bir Bitcoin cüzdanı kullanıyorsanız bu cüzdanın size ait olup olmadığını anlamak pek kolay değil. Ancak bu cüzdandan dışarıya para göndermeye başladığınız zaman kimliğinizi ifşa etme riskini almaya başlıyorsunuz.

Kendi cüzdanınızdan bir kripto para borsasındaki hesabınıza para gönderdiğinizi varsayalım. Bu işlemin yetkililer tarafından incelenmesi halinde kimliğinizi ifşa etmek gayet mümkün olabilir. Çünkü borsada kullandığınız hesapta kimlik bilgilerinize ulaşabilir, bu hesaba “gelen” paralara bakıp Blockchain üzerinden kişisel cüzdanınızın adresine de erişebilirler.

Dolayısıyla Bitcoin her ne kadar kendi içerisinde anonim bir yapıya sahip olsa da Blockchain üzerinden yapılan işlemlerin takip edilebilir olduğunu, günümüzdeki pek çok borsanın kullanıcılardan kimlik bilgisi aldığını, Blockchain üzerinden yapılan işlemlerin zaman damgasına bakılarak takip edilebildiğini unutmamak gerekiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment