Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Tarihinde İlk Kez Yaşandı: Sebebi Bu Tokenlar!

Bitcoin’de madencilik yapmak, halving’den sonraki ilk güncelleme sonucunda hiç olmadığı kadar zorlaştı.

Dün yapılan güncelleme sonucunda Bitcoin’deki madencilik zorluğu, tarihte ilk kez halving’den sonra yapılan ilk güncellemede artış gösterdi ve 88,1 trilyona çıkarak rekor kırdı.

Bitcoin ağında madencilerin hash oranına bağlı olacak şekilde her 2 bin 16 blokta bir zorluk güncellemesi yapılmaktadır.

Geçmiş yıllarda yapılan halvinglerde halving sonrasında yapılan ilk zorluk güncellemesinde madencilik yapmak kolaylaşmıştı. Bu yılı farklı kılan şey ise Runes oldu.

Ordinals’in geliştiricisi Casey Rodarmor tarafından kurulan Runes protokolü, kullanıcıların Bitcoin ağında yeni tokenlar üretmesine imkan tanıyor.

Bitcoin topluluğundaki Runes çılgınlığı, işlem ücretlerinde büyük bir artışa yol açtı. Bu sayede blok ödülleri 6,25 BTC’den 3,125 BTC’ye düşmüş olsa bile madenciler, işlem ücretleri sayesinde yüksek gelirler elde ediyor ve hash oranını düşürme gereği duymuyor.

Mempool verilerine göre halving’in gerçekleştiği 840 bin numaralı blokta yaklaşık 200 bin dolarlık blok ödülü alınırken 2,4 milyon dolarlık işlem ücreti alındı. Onu izleyen 104 blok boyunca da işlem ücretleri, her blokta blok ödülünden daha yüksekti.

Araştırma firması Bernstein, “Bu, bireysel traderların spekülatif şekilde yeni tokenlar (büyük ölçüde meme token) üretmesinden kaynaklanıyor.” dedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!