Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Teknik Analiz 08 Ekim 2020

Death Cross?

Merhaba,

Boğaların 10.500$’ın üzerinde tuttuğu Bitcoin fiyatı, 10.700$ ile 10.800$ arasında güçlü bir direnç yığınıyla karşı karşıya dururken fiyatın kendine sağlıklı bir yön bulması için nedenlere ihtiyacı var. Son beş haftadır devam eden mevcut işlem aralığı 10.200$ ve 11.200$ arasında olan Bitcoin’in bir sonraki hamlesi belirsizliğini koruyor olsa da teknik bazı araçlar fiyatın olası yönü hakkında fikir edinmemize olanak sağlıyor.

Fiyatın muhtemel yönünün ne olabileceğini sade grafiklere bakarak anlamaya çalışırken aynı zamanda teknik analiz hakkında öğretici bilgileri de paylaşalım. Bu yazımızdaki bilgi Death Cross üzerine olsun.

Death Cross adı verilen dilimize Ölüm Kesişimi ya da Ölüm Haçı olarak geçen bu formasyon, boğa piyasasından ayı piyasasına geçişin bir ifadesi olarak 50 günlük hareketli ortalamanın 200 günlük hareketli ortalamayı yukarıdan aşağı kesmesiyle ortaya çıkmaktadır. Formasyonun kendisini tamamlamasıyla piyasa artık ayıların kontrolündedir ve ciddi satışlar yaşanmaya başlamıştır.

Günlük Bitcoin grafiğine baktığımız zaman 50 ve 200 günlük hareketli ortalamaların söz konusu formasyonu oluşturmak için gereken yapıya hazır hale geldiğini görebiliyoruz. Bitcoin fiyat geçmişinde sık sık karşılaştığımız bu yapının zaman zaman fake/sahte oluşumlarının da gerçekleştiğini hatırlatalım. Peki mevcut durumdaki yapı fake/sahte mi yoksa gerçekleşecek mi? Bunu anlayabilmek için başka teyitlere ihtiyaç duyuyoruz. Şöyle ki;

22 Eylül 2019 ve 22 Ekim 2019 tarihlerindeki mum çubuklarındaki fiyat hareketleri ile 03 Eylül 2020 ve günümüz tarihleri arasındaki mum çubuklarındaki fiyat hareketleri arasındaki benzerlik olası Death Cross için bir teyit olarak bize geçmişten haber veriyor. 1 numaralı kutudaki mum çubuklarının oluşturduğu yapı/şekil ile 2 numaralı kutuda oluşan yapı/şekil arasındaki benzerlik dikkate alınmalıdır. 1 numaralı kutudaki fiyat hareketinin Death Cross oluşmadan önce yukarı doğru ciddi bir hamle yaptığı ve ardından kademeli olarak 6.500$’lara kadar düştüğü de ayrıca dikkate alınmalıdır.

Ancak burada dikkate alınması gereken bir başka yapı da var ki, söz konusu Death Cross’un kendini tamamlayamadan bozulabileceğine işaret ediyor.

1 numaralı kutucudaki fiyatlar/mum çubukları 200 günlük hareketli ortalamanın altında hareket ederken, 2 numaralı kutudaki fiyatlar/mum çubukları 200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde hareket ediyor. Yani ilk yapıda belirgin bir ayı hakimiyeti söz konusuyken diğer yapıda yine belirgin bir boğa hakimiyeti söz konusu. Dolayısıyla 200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde yer tutan fiyatların ölüm kesişimine izin vermeyecek bir boğa etkisinde olduğunu fakat bunun devam edebilmesi için nedenlere ihtiyaç duyduğunu söylemek yerinde olacaktır.

Teknik analizin gözünden grafiklere baktığımızda daha birçok farklı sonucun ortaya çıkması mümkündür. Farklı sonuçları görebilmek için ihtiyaç duyulan en önemli kriter ise Bilgi’dir. Elde edilen bilginin işlenmesi, zaman ile yoğrularak tecrübe edinilmesi çok farklı olasılıkları görmemizi sağlayacaktır. İster uzun vadede olsun ister kıza vadede olsun yapılan işlemler zamanla yoğurularak işlenen bilgi ile başarılı sonuçlanacaktır.

Bir sonraki yazımızda yeni ve değerli bir başka bilgiyi paylaşana kadar herkese bol kazançlar dilerim.

teknikanalizegitimi.com

bitcointeknikanaliz.com iletişime geçiniz.

Sevgi ve Saygıyla.

Taner BOZKURT

 

 

UYARI: Yukarıda belirtilen fiyat, grafik ve analizler bir yatırım tavsiyesi değildir. Piyasaya genel anlamda bir bakış açısı sunması amacıyla hazırlanmıştır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!