Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

‘Jeff Bezos DeFi Projelerinin Fişini Çekebilir mi?’ Sorusu Tartışmaya Yol Açtı

Morgan Creek Capital kurucusu Anthony Pompliano DeFi projelerinin aslında tam anlamıyla merkeziyetsiz olmadığını savundu. Kısaca Pomp olarak da bilinen ünlü isim, bu düşüncesini çoğu DeFi projesinin Amazon Web Services kullanıyor olmasına dayandırdı. Kendisinin bu görüşü tartışmaya yol açtı.

Birkaç ay içerisinde milyarlarca dolarlık bir pazar haline gelen merkeziyetsiz finans (DeFi) pazarı yepyeni projelere ve özelliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Anthony Pompliano ise gitgide büyüyen bu projelerin kullandığı teknolojiyi inceleyip bunların merkeziyetsizliklerini sorguladı.

DeFi gerçekten merkeziyetsiz mi?

Anthony Pompliano şu an piyasadaki birçok DeFi projesinin yatırımcıları kandırmayı amaçladığını düşünüyor. Pomp hatta insanları DeFi vaatleriyle kandırmaya çalışanların 2017’de insanları ICO vaatleriyle kandırmaya çalışanlardan farksız olduğu görüşünde.

Kendisi DeFi hakkındaki bu görüşlerini onların merkeziyetsiz olma iddialarına da yansıtmış durumda. Pomp, Ethereum tabanlı olan çoğu DeFi projesinin aslında Amazon Web Services kullandığını ve Jeff Bezos’un istediği zaman bu projelerin fişini çekebileceğini söyledi. Pomp bu görüşünü sunduktan sonra bu projelerin “merkeziyetsiz sayılamayacaklarını” vurguladı.

Sosyal medyada tartışmaya yol açtı

Pompliano’nun bu paylaşımına yüzlerce yanıt geldi ve sosyal medyada yeni bir tartışma doğdu. ShapeShift CEO’su Erik Voorhees, Pompliano’ya şu anda “çoğu Bitcoin düğümünün (node) de AWS kullandığını” hatırlatarak yanıt verdi. Voorhees ayrıca kripto para sektörü haricindeki pek çok sunucunun da AWS kullandığını belirtti.

Multicain Cap ortağı Tushar Jain ise Pompliano’nun söylediği şeyin gerçekleşmesinin pek muhtemel olmadığını söyledi. Onun görüşlerine göre Jeff Bezos’un “AWS hizmetlerini devre dışı bırakması çılgınlık olur” çünkü bu İnternet genelinde sorun yaşanacağı anlamına gelir. Jain ayrıca Bezos’un böyle bir şey yapması halinde DeFi projelerinin “başka bir sunucu bulabileceğini” ve çalışmayı sürdürebileceğini hatırlattı.

İşin içine Uniswap de girdi

Mythos Capital kurucusu Ryan Sean Adams, Pomp’a adeta meydan okur bir dille “Jeff Bezos Uniswap’in fişini nasıl çekecekmiş, anlat bakalım” gibi bir yanıt verdi. Pompliano ise devletin Uniswap kurucusu Hayden Adams’ı  tutuklayabileceğini, Adams’ın Uniswap’in fişini çekmek zorunda bırakılabileceğini söyledi. Uniswap kurucusu Hayden Adams ile olaya dahil olarak projeyi savunmak adına şu yanıtı verdi:

“Uniswap herhangi bir şekilde kırılamayan, Ethereum tabanlı bir akıllı sözleşmeye dayanır. Bu sözleşmeyi kapatabilmek benim elimde değil. İşin frontend’inden bahsediyorsanız; birbirinden bağımsız 50 farklı frontend var. On-chain’de yüklü miktarda hacim var ve bu hacmin hiçbir kısmı frontend’den geçmiyor. Elimden gelen tek şey ‘lütfen Uniswap’te işlem yapmayın’ diye tweet atmak olur.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!