Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Teknik Analizi: 05 Aralık 2019

Boğalar Kontrolü Ele Geçirmeye Çalışıyor.

7.100$ – 6.800$ Aralığı Neden Takip Edilmeli?

Merhaba,

Dün Türkiye saatiyle 16:00’da boğalar sürpriz bir hamleyle 8.000$ kalesini geri almak için bir saldırı gerçekleştirdiler. Sadece 15 dakika süren bu hamle sırasında boğalar 7.275$’dan 7.890$’a kadar bir çıkış ile 615$’lık bir kazanım elde ettiler. Ancak ayıların güçlü savunması karşısında daha fazla tutunamayan boğalar fiyatın 7.100$’ görmesini engelleyemediler. Bir süre geri çekilip güç toplayan boğalar bugün saat 08:00 itibariyle yeni bir hamle ile 7.400$ kapısını aşmaya çalıştılar. Halen kapıyı zorlayan boğalara karşı savunmalarını sürdüren ayılar fiyatı aşağı çekmekte kararlı görünüyorlar.

Küçük resimden büyük resme doğru grafikler üzerinde neler olduğuna ve neler olabileceğine bir bakalım.

4 saatlik grafik dün yaşananları ve dün yaşananların ardından oluşacakları çok net bir şekilde gözler önüne sermiş. Şöyle ki;

Dün saat 16:00’da başlayan boğaların atağının ilk hedefi MA 50’yi aşıp MA 100’ün üzerine çıkmak ve orada tutunmak oldu. Çünkü boğalar için aşılması gereken ilk hedef MA 50 idi. Bu engeli aşmak onlar için zor olmayınca sıradaki engel olan MA 100’e doğru hamlelerini devam ettirdiler. MA 100’ü de kolayca aştıklarını düşünürlerken, dikkate almadıkları şey geçmişte çok sayıda oluşmuş olan MA 100 direnç kanalını aşıp oraya yerleşmenin kolay olmayacağı idi. Hemen ardından bunun kolay olmayacağını gösteren bir doji (üstteki) oluştu ki, bu tür dojilerin taşıdığı anlam şudur; Yükseliş trendi sırasında oluşur ve trendin sona ereceğini ifade eder. Bu doji boğaların ve ayıların piyasadaki güçlerinin dengelendiğini ve yukarı yönlü hamlenin enerjisini kaybettiğini gösterir. Grafiğe göz attığımızda yaşanan da işte tam budur. Ancak yine grafiğe göz attığımızda yeni bir dojinin (altta) daha oluştuğunu görürüz. Bu dojinin anlamı da yukarıda açıklananın tam tersinedir, yani trend yine yön değiştirmiş ve bu sefer ayıların enerjisi tükenmiştir. Artık boğalar fiyatı yukarı taşıyacaktır. Şimdi ne olabileceğine saatlik grafikte bir bakalım.

Bitcoin fiyatlarının doji oluşumuna uygun bir şekilde hareket ettiğini geçmişine bakarak anlamak mümkün. Grafiğin sol tarafında oluşmuş olan dojileri kırmızı ve yeşil oklarla görebiliyoruz. Bu da şunu gösteriyor, hem 4 saatlik hem de saatlik grafiklerde dojiler iyi çalışıyor. Bu durumda 4 saatlik grafikte oluşmuş olan dojilerin saatlik grafikteki açılımına bakacak olursak ( mavi kareler), her dojiden sonra gerçekleşen trend değişimlerini son oluşan doji için de söyleyebiliriz. Yine yukarı yönde hareket eden bir trend ve ardından oluşması muhtemel bir doji. Bu dojinin kendini tamamlaması ile fiyatların aşağı ineceğini söyleyebiliriz. Fakat!!! Göz ardı etmemiz gereken bir nokta var. Boğaların istekli oluşları! 8.000$ kalesini almak için savaşan boğaların bu kararlılıkları devam edecek olursa –ki yazım sırasında durum buna işaret ediyor, son dojinin kendini tamamlayamayacağını söyleyebiliriz.

Günlük grafikte ise işler biraz daha farklı işliyor gibi görünüyor. Fiyatın bir ters çift tepe yapma olasılığı çok fazla gibi görünse de kritik bölgenin hangi yöne doğru kırılacağı daha fazla önem taşıyor. Eğer boğalar 7.100$ ile 6.800$ kanalının üst bandında tutunamazlar ve kanalın içine düşerlerse 6.800$ alt bandının aşağı kırılmasıyla fiyat kendini 6.500$ ile başlayan ve 6.000$’a kadar gidebilecek bir süreçte bulur. Yok eğer boğalar şu anki mevcut durumları korumayı başarırlar ve kanalın içine girmezler ise yukarıda bahsi geçen son doji kendini tamamlar ve fiyat yukarıda yeni test noktaları arar. Buna rağmen yine göz ardı edilmemesi gereken bir diğer nokta da grafikte de görülebileceği gibi ayıların fiyatı 6.600$ seviyesine kadar çekmiş olması. 6.600$’a kadar bir hacmin yaşanması ayıları umutlandıracağı için benzer yeni girişimler deneyeceklerdir. Yakından takibe alınması gereken kritik bölgenin nasıl aşılacağına göre işlem açmak, pozisyon almak akıllıca olacaktır.

Yukarıdaki haftalık grafiği siz yorumlamak ister misiniz?

teknikanalizegitimi.com

bitcointeknikanaliz.com iletişime geçiniz.

Sevgi ve Saygıyla.

Taner BOZKURT

 

UYARI: Yukarıda belirtilen fiyat, grafik ve analizler bir yatırım tavsiyesi değildir. Piyasaya genel anlamda bir bakış açısı sunması amacıyla hazırlanmıştır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment