Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Teknik Analizi: 09 Ocak 2020

Bitcoin 9.000$’ı Ardından 10.000$’ı Test Edebilir…

Merhaba,

Dijital altın Bitcoin, 8.400$’ın üstüne doğru yaptığı denemesini tamamlayamadan geri çekilmeye başladı. Türkiye saatiyle 7 Ocak saat 19:00’da başlayan yukarı hamlesini 8 Ocak saat 17:00 gibi sonlandıran dijital altınımız çok sık gördüğümüz bir ölü kedi sıçramasını daha gerçekleştirdikten sonra kendine yeni bir yön aramaya devam ediyor.

ABD ve İran arasında yaşanan gerginlikten olumlu bir şekilde etkilenen Bitcoin, paralarını korumak isteyen yatırımcıların tekrar geleneksel yatırım araçlarına dönüş yapmalarıyla beraber değer kaybetmeye başladı. ABD başkanının gerginliği yumuşatmaya yönelik açıklamalarının ardından ABD borsaları, S&P 500 %0,5 ve Nasdaq %0,67 oranında ivme kazanmaya başladı. Bu da gerginlikten çekinen yatırımcıların geleneksel yatırım araçlarına hızla dönmeye başlamalarına ve dolayısıyla Bitcoin fiyatlarının düşmesine neden oldu. Ancak bu ve benzeri olaylar Bitcoin’in 2020 yılı içinde yapmayı planladığı yeni boğa çıkışını engelleyecek türden bir düşüş olmayacak. İnsan psikolojisi ve fiyatın doğası gereği yaşanan bu çıkış ve inişler her zaman yaşanmaya devam edecek türden hareketler.

Yeni bir yapılanma içinde olan Bitcoin fiyatlarının geleceğini yine büyük pencereden bakmaya başlayarak ön görmeye çalışalım.

20 haftalık hareketli ortalama fiyatın orta ve uzun vadeli eğilimi hakkında son derece önemli ipuçları veriyor. Haftalık grafikte de görüldüğü gibi 20MA trendin yönünü neredeyse kusursuz bir şekilde ön görmemize olanak tanıyor. Fiyatın haftalık 20MA’nın altında ya da üstündeki hareketine ve 20MA’yı nasıl kırdığına göre eğilimini tespit etmek mümkün oluyor. Mevcut grafikte fiyat haftalık 20MA’nın üstüne çıkamayacak olursa 6.000$ seviyelerine inmesi, 20MA’yı yukarı kıracak olursa ilk olarak 9.000$’ın ardından 10.000$’ın üstüne kadar çıkması söz konusu olabilir.

Haftalık grafikte fiyatın 20MA’ya dokunduğunu ancak aşamadığını görüyoruz. Burada ilginç ve dikkat çekici olan haftalık düşüş trendine ait çizginin de 20MA’ya fiyatla beraber dokunmuş olması. Bu sebeple buradaki fiyat hareketinin son derece önemli bir hal aldığını ve fiyatın gerek 20MA’yı ve gerekse düşüş trend çizgisini aşıp aşamayacağını yakından takip etmek gerektiğinin altını çizmek isterim.

Fiyatın söz konusu noktadan yukarı kopması durumunda Fibonacci 0,618’e kadar yoluna devam edeceğinden emin olabiliriz. 10.000$’ın üstünde gerçekleşecek olan bu hedefin sonrasında, Bitcoin fiyatının 2020’de beklenen yeni boğa koşusu için hazır olduğunu ve bu koşuya başlayacağını söylemek yerinde olur.

Ancak fiyat boğa koşusuna başlamadan önce ve koşu sırasında defalarca geri çekilmeler, düzeltmeler yaşayacak. Bunlar olurken birçok pozisyon teknik analiz yetersizliğinden dolayı zararla kapatılacak. Çünkü ne yapacağını bilmeyen birçok kripto oyuncusu gemilerinin su almaya başladığını gördükleri halde izlemeye devam edecekler.

1980 yılında Almanya MayerWerft tersanesinde inşa edilen Estonya Feribotu battı ve 852 yolcu hayatını kaybetti.
137 kişi bu kazadan kurtuldu.
Kıyıya yakın bir mesafede su alması nedeniyle yatarak batan feribotta yakınlarını kaybedenlerin aileleri ile gemi mühendisleri tarafından yapılan görüşmede ölenlerin %98’inin çok iyi yüzme bildikleri ortaya çıktı. Uzmanlar son olarak kazadan kurtulanlarla da görüştüler ve sonuç ilginçti.
Feribot 28 Eylül gece 00.50’de sert dalgalar nedeniyle su almaya başladı.
Feribota giren sular 50 cm yüksekliğe ulaştı ve feribot yan yatmaya başladı.
Su miktarının artmasıyla birlikte tahliye işlemi başladı. Ancak 987 yolcudan sadece 137’si su almaya başlar başlamaz feribotu terk etti.
Geri kalan 852 yolcu ise gemi kaptanının “Panik yapmayın, dünyanın en güçlü feribotundasınız.” sözlerine kanarak su boşaltma işlemini izlediler.
Saatler ilerledikçe feribot daha da yattı ama 852 yolcu izlemeye devam etti. Saat 01.50’de ise tamamen sulara gömüldü.
Feribotun su aldığını ve yan yatmaya başladığını görmelerine rağmen son saniyeye kadar izleyenlerin durumu psikoloji ders kitaplarında “Estonya Feribotu Sendromu” olarak yer almıştır.
Halen o insanların davranış şekillerine psikoloji bilimi mantıklı bir açıklama getirememiştir.

 

Bitcoin fiyatı inişleri ve çıkışlarıyla 2020’yi bitirirken Estonya Feribotu Sendromuna yakalanmak istemeyenler için;

25-26 Ocak tarihlerinde İstanbul’da Teknik Analiz Sanatı Eğitimi düzenlenmektedir.

Son başvuru tarihi 21 Ocak’tır.

teknikanalizegitimi.com

bitcointeknikanaliz.com iletişime geçiniz.

Sevgi ve Saygıyla.

Taner BOZKURT

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment