Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Teknik Analizi: 10 Aralık 2019

Hareketli Ortalamaların Takibinin Önemi Artıyor.

Bitcoin 8.000$ ve Üstünü Denemek İstiyor.

Merhaba,

Bitcoin fiyatı boğaların kendi içlerinde toparlanıp hızlı bir hamle yapmaları için hazır bekliyor. Ancak mevcut durumundaki dar aralıktan da kurtulamıyor. 7.200$ ile 7.800$ arasına sıkışmış halde kendine yön tayin etmekte zorlanan Bitcoin, boğaların hacimle de desteklenecek hamlesinin bir an önce hayata geçmesi için bir neden arıyor. Aşağıda haftalık ve günlük grafiklerde bu nedenin ya da nedenlerin varlığından bahsedeceğiz.

 

Teknik analizde en iyi ve verimli çalışan basit hareketli ortalamalar 50-100 ve 200 periyotlarıdır. Bu periyotların geçmiş performanslarına baktığımızda birçok fiyat hareketinde sağlıklı ve verimli bir şekilde sonuçlandığını görürüz. Bu nedenle özellikle kısa vadenin dışındaki öngörülerde yeterli güvenirliği sağlamış olmalarından dolayı son derece kabul görürler.

Haftalık grafiğimize MA 50 ve MA 100’ün gözünden baktığımızda, 2016 Mayıs’ının ortalarında gerçekleşen MA 50 ve MA 100 kesişimi büyük bir fiyat hamlesinin başlangıcı olmuş. Uzun zamandır gerçekleşmeyen söz konusu kesişimin 2016 Mayıs’ındaki gibi sonuçlanması durumunda fiyatın kendini nerede bulacağı sadece destek ve dirençlere göre açıklanabilecek bir durum değil. Çünkü olağanüstü bir fiyat hareketinin ortaya çıkması potansiyeline sahip tarihte yerini bulmuş olan bu kesişimin sonunun ucu yukarı yönde açık diyebiliriz.

Ancak bu olası olağanüstü beklentinin gerçekleşebilmesi için bir takım şartlardan da bahsetmek gerekir. 2015 Temmuz’unun ortalarında olduğu gibi MA 50 fiyata ciddi bir direnç oluşturabilir. Bu direnç göreceli olarak uzun sürmeyebilir fakat fiyatın bir anda tersine hareket etmesine de neden olabilir. Bu durumda o olağanüstü hareketin başarısız bir öngörü olması söz konusu olur. Tam tersine MA 50 direnci kolayca kırılabilir ve bu kilit hareketli ortalamanın üstünde fiyat kendine yer bulabilirse o zaman da öngörünün başarısından dem vurulmaya başlanır. Grafikte MA 50’nin fiyata nasıl destek ve direnç olduğu kırmızı ve yeşil oklarla gösterilmiştir. Yine bir başka şart, MA 100’ün geçmişte olduğu gibi önemli bir destek noktası olması. Eylül ve Ekim 2019 boyunca güçlü bir destek olarak ortaya çıkan MA 100 güçlü bir şekilde kırılmadığı sürece önemli bir destek olmaya devam edecektir.

Önceki yazılarımızda sık sık öneri olarak dile getirdiğimiz “Bekle ve Gör” önerisi burada “İzle ve Gör” olarak kendine yer buluyor. Çünkü, MA 50 ve MA 100 kesişimlerinin yanı sıra MA 50 ve MA 100 destek ve dirençlerinin de “mevcut bugünkü durum” ile işaret edilen noktada son derece kritik bir şekilde durduğunu görüyoruz. Kesişim gerçekleşecek mi? MA 50 güçlü direnç olacak mı? MA 100 güçlü destek olacak mı? Bu soruların cevaplarını izleyip göreceğiz.

 

Günlük grafiğe baktığımızda fiyatın 8.000$ isteğini ve burayı ele geçirip daha yukarıda kendine yer bulma çabası içinde olduğunu söyleyebiliriz. Bu öngörümüzü dayandırdığımız yapı “Adam & Eve” Adem ve Havva Formasyonudur. Önemli olduğu kadar maalesef çok fazla kullanılmayan bu oluşum düşüş trendlerinin bitişinde gözlemlendiğinde daha etkili ve tutarlıdır. Güvenirliği son derece yüksek olan bu oluşumda hedefler hemen gerçekleşmez ve oluşumun Havva kısmında hacme ihtiyaç duyulur. Nispeten ters çift tepe oluşumuna benzeyen “Adam & Eve” formasyonunda ikinci ters tepe diyebileceğimiz kısım ilkine göre daha yumuşak gerçekleşir. Mevcut durumumuzda formasyonun Eve / Havva kısmı eğer bir hacimle desteklenirse fiyatın 7.800$ ile 8.500$ seviyeleri arasında kendine yer bulması mümkün olacaktır. Genellikle “h” yüksekliği kadar artması beklenen fiyatın hacimle desteklenmesi durumunda ise 8.500$ seviyesini aşması bile söz konusu olabilir.

Sonuç olarak boğaların toparlanıp ivmeli bir şekilde hamle yapmaları için yeterli şartlar bulunuyor. Ancak fiyatın yakın zamanda MA 50 ve MA 100’e nasıl tepki vereceği ve Adem ve Havva oluşumunun nasıl tamamlanacağı boğaların ne yapacağının net bir cevabı olacak.

Hareketli ortalamaların gizlenmiş şifrelerine, Adam & Eve gibi çok bilinmeyen ama son derece etkili formasyonlara ulaşabilmek ve kendi analizinizi kendiniz yapmak isterseniz;

21-22 Aralık 2019 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan Teknik Analiz Sanatı Eğitimine başvurabilirsiniz.

teknikanalizegitimi.com

bitcointeknikanaliz.com iletişime geçiniz.

Sevgi ve Saygıyla.

Taner BOZKURT

 

UYARI: Yukarıda belirtilen fiyat, grafik ve analizler bir yatırım tavsiyesi değildir. Piyasaya genel anlamda bir bakış açısı sunması amacıyla hazırlanmıştır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment