Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Teknik Analizi: 16 Ağustos 2019

Merhaba,

Biraz felsefe yaparak yazımıza başlayalım.

Bitcoin doğduğu günden bu yana yaşam biçimimizi değiştirecek potansiyele sahip bir şekilde hayatımızın içinde yer tutmaya devam ediyor. Akla ilk gelen şey Bitcoin’in bir yerden başka bir yere para göndermek ya da değişim aracı olarak kullanılması oluyor. Halbuki Bitcoin’in çok başka ve önemli bir kullanım alanı var. Bitcoin bir değer deposu olarak kullanılabilir, kullanılmaya başlanmıştır.

Değer deposu, insanların paralarını ödemeye istekli oldukları değerler için kullanılır. Örneğin altını ele alırsak her zaman bir değer deposu olmuştur. Çünkü değerlidir ve sınırlı sayıdadır. Ayrıca insanlar altına para ödemeyi bir yatırım ve bir güvenli liman olarak görürler. Fakat altın para değildir ve bir değişim aracı olarak kullanılmaz. Markete gittiğinizde alışverişinizin karşılığı olarak altınla ödeme yapmazsınız. Para kullanırsınız çünkü para bir değişim aracıdır ama altın değerdir.

Dünya genelinde kripto paraların bir değişim aracı mı yoksa değer mi olduğu tartışılmaya devam ediyor. Sonu gelmeyen bir tartışma gibi görünse de bu tartışmadaki temel düşünce şöyle; kripto paraların büyük çoğunluğu zaman içerisinde bir değişim aracı olarak kullanılmaya devam edecek. Ama içlerinde sadece Bitcoin bir değer olarak kabul görecek. Çünkü Bitcoin para değildir. Dünyadaki alışveriş mağazalarının büyük çoğunluğunda kullanılmayan bir protokoldür. Yakın geçmişte Bitcoin kabul eden mağazalar ya da alışveriş platformlarından gelen Bitcoin ile ödeme kabul edilir haberleri sevindirici oluyordu. Artık kabul görmeye başladığını, farkındalığının arttığını düşünüyorduk. Şimdiyse hızlı bir şekilde formunu değiştirerek bir değer ve güvenli liman olmaya başladı.

Şimdi bu değerin değerinin ne olacağı konusunda grafiklere bir göz atalım.

Günlük grafikte fiyatın iki defa 50 günlük EMA’yı test ettiğini ancak aşmayı başaramadığını görüyoruz. Bunun sonucu olarak fiyatın kendini aşağı bıraktığı ve kendisine tekrar yeni bir yön aradığını söyleyebiliriz. Ancak fiyat 50 günlük EMA’yı bu hafta sonunda tekrar test etmeyi denemek isteyecektir. Aşması durumunda yukarı yönde ciddi bir hamle görebileceğiz. Fakat bunun tersi gerçekleşirse -ki grafikte de görüldüğü gibi bir ayı bayrağı yapısı oluşmaya başladı, bu durumda fiyat aşağı yönde bulunan desteklerine doğru hamle yapacaktır. Her iki senaryoda da önceliğimiz bu iki teknik analiz detayını takip etmek olmalı. Fiyat 50 Günlük EMA’ya göre nasıl hareket edecek ve olası bir ayı bayrağı gerçekleşecek mi?

4 saatlik grafiği değerlendirdiğimizde ortaya çıkan fiyatın düşüş için çaba harcadığı yönünde bir manzara. Daha öncesinde yukarı hamlelerin olduğu ancak bunun yerini yeni bir yapıya bıraktığını görebiliyoruz. Yapı içerisinde aşağı ve yukarı zigzaglar yaparak güç kaybeden fiyatın mevcut yapıyı sonlandırması durumunda h yüksekliği kadar aşağı inebileceğini söylemek mümkün. Bu noktada iki farklı destek kanalıyla karşılaşacak olan fiyatın bunların ilkinden dönmeye çalışacağını ancak başaramazsa hızla daha aşağıdaki destek kanalına doğru yol alacağını belirtelim. Bununla beraber çeşitli şekillerde pompalanan fiyatın her zaman olduğu gibi yapıların dışına çıkarak yukarı yönde çeşitli hamleler yapabileceğini akıldan çıkarmamak gerekir.

1 saatlik grafik bize karlı işlem noktalarını çok net bir şekilde gösteriyor. Sadece gerçek(!) ve gizli(!) destek direnç noktalarını bilerek çok başarılı işlemler yapılabileceğini bilenler için saatlik grafik beni yakından takip edin diyor. 10.000$ psikolojik sınırının aşılması durumunda ortaya çıkan bir sonraki nokta grafikte belirtilmemiş olsa bile 10.200$ olarak görünmekte. Ama bu seviye kırılması oldukça kolay bir seviye olduğu için çok fazla dikkate alınmıyor. Ardından gelen 10.400$ noktası iki yöne de büyük kırılımların olduğu bir seviye. 10.700$ ve ötesi ise 11.000$ ve üstünü işaret ediyor.

4 saatlik grafiğin söylediği olası aşağı iniş durumunda kırılmaya çalışılacak noktalar ise bir önceki grafikte yer alıyor. Yazım sırasında 10.000$ çizgisini aşmış bulunan fiyatın bu önemli noktada tutunup yukarı doğru çıkıp çıkamayacağı ya da aşağı doğru salınıp salınmayacağının cevabını bekleyip göreceğiz. Bekleyip görmeliyiz! Bu noktada işleme girmek büyük risk taşır. Fiyat her iki yöne de gitme potansiyeline sahip. Bu nedenle en doğru strateji birçok sefer söylediğimiz gibi “Bekle ve Gör!” olacaktır.

Çok yönlü bir şekilde trade yapabilmek için bilinmesi gereken teknik analiz yöntemleri ve daha fazlası için aşağıdaki linki inceleyin ve lütfen telefon ile iletişime geçin.

teknikanalizegitimi.com

Sevgi ve saygıyla.

Taner BOZKURT

UYARI: Yukarıda belirtilen fiyat, grafik ve analizler bir yatırım tavsiyesi değildir. Piyasaya genel anlamda bir bakış açısı sunması amacıyla hazırlanmıştır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment