Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Teknik Analizi: 20 Ağustos 2019

Merhaba,

Kısa kısa;

  • Bitcoin’in 10.000$’ın üzerine çıkması fiyatın dalgalanmasına neden oluyor.
  • Bitcoin güvenli liman olma konusunda daha fazla yol alıyor.
  • Bitcoin ve kripto paralar küresel bir konu haline gelmeye başladı.
  • Bitcoin’in dışında büyüyen ve önem kazanan başka kriptolar “Stabil Coinler”.
  • Bitcoin yaklaşan global krizde büyük patlama yapabilir.
  • Bitcoin 8.000$ bandı ve altına inme potansiyeline sahip algısı yaygınlaşıyor.

Aslında Bitcoin’in Temel Analizini yapmak için geç kalınmıştır artık Bitcoin temel analizi yapılamaz diyen hatırı sayılır bir grup olmasına rağmen, her yeni haberde Bitcoin’in yepyeni bir temel analizi ortaya çıkıyor. Bu yeni temel analiz çerçevesinde Bitcoin fiyatları dünya çapında sürekli ani değişimlere neden oluyor.

Yine yeni ve taze bir bilgiyle yazımıza başlayalım.

Bakir (Virgin) Bitcoin, duymuş muydunuz?

Piyasada dolaşımı olan bildiğimiz Bitcoin’den yaklaşık %20 daha pahalıya alınan Bitcoin’dir. Herhangi bir işlem geçmişi olmayan temiz Bitcoin’e verilen addır. Ülkeler kara para aklamadan, silah kaçakçılığına, uyuşturucudan terörün finansmanına kadar birçok yasa dışı işlemler için geçmişte çokça kullanılan Bitcoin için yeni düzenlemeler getirmeye ve mümkünse (ama olmamalı, yaratılışına ters) kontrol etmeye çalışıyorlar. Buna karşılık Bitcoin’e yatırım yapmak isteyen özellikle kurumsal ve büyük yatırımcılar da geçmişinde kara leke bulunmayan kriptoya sahip olmak istiyorlar. Bakir Bitcoin için borsalar dahil en ufak bir transfer sırasında bile isim soy isim, fiziksel adres, hesap no, kimlik numarası gibi bilgiler karşı tarafa bildirilmek zorunda. Böylece yasa dışı işlemlerle ilişkilendirilmeyen temiz Bitcoin alım satım piyasası ortaya çıkıyor. Aksi durumlarda birçok ülkede olduğu gibi Bitcoin’lere el konulması ya da dondurulması söz konusu olabiliyor.

Eğitimlerim sırasında bu bilgiyi paylaştığım zaman aldığım genel tepki; “Hocam, sallayın temiz Bitcoin’i. Fiyatı ne olacak?” şeklinde oluyor. Aynı tepkinin gelmesi ihtimaline karşılık bizde haftalık, günlük ve 4 saatlik olarak 3 grafik üzerinden fiyatları okumaya çalışalım.

Haftalık grafikte gözümüze ilk çarpan yapı Çift Tepe Formasyonu oluyor. M harfine benzeyen zaman zaman 3’lü ve hatta 4’lü olabilen formasyona göre fiyatların aşağı yönde hareket etmesi bekleniyor. Fibonacci geri çekilmesi kademeli olarak bu aşağı yöndeki gidişin olası desteklerini gösterirken dip seviyesi diyebileceğimiz nokta 4.000$ civarında görülüyor. Ancak 2019 Ocak ayının ilk haftasındaki düzeltmeden daha aşağıya fiyatların inmeyeceği ve 8.000$ seviyesinde kendisine güçlü bir destek bulacağı kanısı ağır basıyor. Bununla beraber fiyatın 9.400$ ile 12.000$ arasında yaptığı ralliden sonra hızlıca 14.000$ seviyesinde kuzeye doğru gidebileceği bir beklenti de mevcut.

Yine haftalık grafikte dikkat çeken bir başka unsur da yükselen bir trend içinde olan fiyatın olası bir Ayı Tuzağı için son derece müsait olduğu. Grafikte kare içine alınan bölgede yaşanması muhtemel ayı tuzağı olur da gerçekleşmezse işte o zaman fiyatların yukarı doğru hızlıca gitmesi söz konusu olacaktır. Ek olarak haftalık grafikte bulunan son iki mum çubuğunda oluşan doji de fiyatların yukarı gitme isteği içinde olduklarının göstergesi.

Günlük grafik birden çok olasılığı içinde barındıran bir yapıda farklı alternatifleri barındırıyor. (1) Simetrik üçgen içindeki fiyat birçok dip ve tepe yaptıktan sonra tekrar tepe yapmayı başarıp üçgenin dışına başını atabilirse fiyatların bu yılın yeni zirvesine doğru koşacağını söyleyebiliriz. (2) Yine simetrik üçgen içindeki fiyatların başını üst banda değdirmeden yana doğru bir hareketi söz konusu olabilir. Süregelen rallisine devam edecek bir yapıda olan fiyat bu durumda mum formasyonlarının dilini bilenlere kazandıracaktır. (3) Son senaryoda ise düşen bir kanalın içindeki fiyatın kendini tekrar aşağı banda doğru salacağını ve oradan geri dönme olasılığının artık düşük olduğunu söylemek gerek. Çünkü düşen kanalın içinde bulunduğu bir diğer yapı da –ki fiyatın düşüşünü onaylıyor, üç tepe formasyonu.

Ek olarak, 4 saatlik grafik her çıkışın ardından ciddi birer düşüşün yaşandığını gösterirken aynı zamanda oluşan Ayı Bayrağını da dikkate almamız gerektiğine işaret ediyor. Ancak aşağıdaki 4 saatlik grafiğe fiyat formasyonları açısından baktığımızda;

İki farklı ve birbirine zıt formasyonun oluşma ihtimalinin olduğunu görebiliyoruz. Ters çift tepe (W) oluşumu artacak olan fiyatlara işaret ederken, çift tepe oluşumu (M) fiyatların düşme olasılığına sahip olduğunu söylüyor. Her iki ihtimalinde oluşmasının yüksek olduğu 4 saatlik grafiği anlayabilmek için farklı analiz yöntemlerinden çeşitli teyitler almak en doğru hamle olacaktır.

Kısa kısa;

  • Bitcoin’in temel analizini her gün, her haberde mutlaka yapın.
  • Fiyat kendisine gidecek ana bir trend arayışı içerisinde, ana trendi iyi takip edin.
  • Muhtemel bir küresel kriz sırasında Bitcoin psikolojik olarak 6 haneli rakamlara ulaşabilir.
  • Büyük bir düşüş potansiyeline sahip olduğu algısını akıldan çıkarmayın.
  • Anlık gelişmelerden haberdar olmak için https://koinbulteni.com/canli-yayin mutlaka takibe alın.
  • Kendinizi teknik analizi öğrenmek için cesaretlendirin.
  • Kendi analizinizi her zaman kendiniz yapın.
  • Kişiye özel eğitimleri inceleyin teknikanalizegitimi.com

Sevgi ve saygıyla.

Taner BOZKURT

UYARI: Yukarıda belirtilen fiyat, grafik ve analizler bir yatırım tavsiyesi değildir. Piyasaya genel anlamda bir bakış açısı sunması amacıyla hazırlanmıştır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment