Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Teknik Analizi: 26 Kasım 2018

Merhaba bugün 26 Kasım 2018,

İçinde bulunduğumuz 2018 yılının başlarındayken “Bitcoin bu yılın sonunda 3.000 dolarları görecek” dense ben dahil hepimiz sanırım buna acımasızca gülerdik. Şimdiyse kendi kendimize acıyla gülüyoruz.

Çünkü;

*Fiyat değerlemeleri belli bir ciddiyet içinde yapılmadı.

Bitcoin tahminleriyle ünlenen birçok kişinin yaptığı fiyat açıklamaları ve bunun bu yılın sonunda gerçekleşeceği düşüncesi piyasaya hep bir umut aşıladı. Geçtiğimiz yılın sonunda yaşananların tekrar edeceği beklentisi çok yüksekti. Gerçi bunun gerçekleşeceğine dair güçlü deliller, argümanlar çok fazlaydı, hala da öyle ama gelinen durum da ortada. Piyasaya sürekli hortumlanan fiyatın yükseleceği beklentisi sadece kriptoların elde tutulmasına neden oldu. Fakat sıcak para girişini sağlamadı. Yeni kaynakların/sıcak paranın piyasayı beslememesi umutları yok etmeye başlarken elde tutulanların da elden çıkarılmasına neden oldu.

*Ayı piyasası tahminlerine gereken önem verilmedi.

Kripto para analisti Willy Woo, birçok analistin dikkate almadığı ayı piyasası değerlendirmesini yaparken, Bitcoin’in fiyatının herhangi bir iyileşme göstermeden önce 6.000$’ın altındaki destek seviyelerini test edeceğini defalarca söylemişti. Buna dayanak olarak NVT analizini göstermişti.

Willy Woo ve Dimitry Kalickhi tarafından yaratılan NVT Sinyali/Oranı farklı bir analiz yöntemidir. Bu yönteme göre Ağ Değerinin Blockchain içinden akan işlem değerine bölünmesi ve ardından hareketli bir ortalama kullanılarak düzeltilmesidir. Willy Woo 26 Ekim’de attığı tweetinde bir ayı piyasasının ortasında olduğumuzu söylemek için bu oranı kullanmıştı. Söz konusu orana göre Bitcoin güçlü bir dip ilan etmeden önce birkaç aylık bir düşüş daha yaşanacağı ve bunun 2019 Nisan ve Mayıs aylarına kadar sürebileceği sonucu ortaya çıkıyordu.

*Bitcoin Hash savaşları bu düşüşe hız kazandırdı.

Birçok analistin fark edemediği bir başka şey ise, iki hafta öncesine kadar 6.300$’lar bandında dolaşan Bitcoin’in 3.700$ bandına inmesine neden olan BTC Cash Hash savaşının yarattığı fırtına oldu. Bu 2019’un ortalarında yaşanması öngörülen ayı piyasasının erkenden ortaya çıkmasına neden oldu.

*Şükran Günü Harcamaları ve Black Friday dalgası.

Hristiyan dünyasının kutsal günü olan Şükran Günü’nün yaklaşması, ardından Black Friday ve Cyber Monday gibi indirimli satışların başlaması insanların harcama yapmak için elde tuttukları kriptolarını bozdurmaya sevk etti. Sürü psikolojisi diyebileceğimiz bir hareket ile dalga dalga yayılan alışveriş çılgınlığı piyasadaki mevcut paranın da erimesine neden oldu. Özellikle indirimlerden yararlanmak isteyenlerin sayısı ve yaptıkları harcamaların miktarları düşünülünce piyasanın bundan etkilenmemesi olanaksızdı.

*BAKKT ve Bir türlü açıklanmayan SEC kararları.

Tahvil ve Mal Borsasının (NYSE) oluşturduğu kripto para gözetim şirketi BAKKT’ın Bitcoin vadeli işlemlerini ertelediğini açıklaması Bitcoin ve Ethereum için yaşanacağı düşünülen boğa koşuşunu olumsuz etkiledi. Bununla beraber yılan hikayesine dönen SEC kararlarının bir türlü tatmin edici bir şekilde açıklanamamış olması da piyasaya olan güveni sarsmakla kalmadı artık insanlar ellerinde kripto para tutmanın bir esprisinin olmadığını düşünmeye başladılar.

Sonuç olarak; ayı piyasasının 2019 başlarında biteceği tahmin edilirken Bitcoin için dip seviyeleri yaşanmaya başladı. Ancak bunun gerçekten bir dip olup olmayacağını önümüzdeki birkaç hafta içinde anlayabileceğiz. 24 Ocak tarihinde BAKKT’ın başlayacağının açıklanması da bu bekleme süresini biraz uzatıyor. Buna rağmen bu yaşananlar Bitcoin için yeni bir şey değil. Geçmişte %90 gibi daha büyük fiyat düşüşleri yaşandığını ama yine de Bitcoin’in ayakta kalmayı başardığını belirtelim. İki önemli detayı da belirtmekte fayda var. İlki yatırımcıların bir kenarda beklemeye devam ettiği ve nihai dip noktayı bekledikleri, bir diğeri ise kurumsal yatırımcıların/firmaların Bitcoin’e olan olumlu yaklaşımları.

Bir önceki analiz yazımızda 4.500$’ın altının korku tünelinin başlangıcı olacağını söylemiştik. Korku tünelinin daha derinlerindeki dip noktaların 3.254$ ardından 3.050$ seviyelerinin olduğunu, tünelin sonuna en yakın noktanın da 1.900$ etrafından dolaştığını görmek mümkün. Ancak 3.000$’ın 2017’den bu yana temel destek noktası olduğunu akıldan çıkarmamakta gerekiyor.

Mevcut piyasa hareketleri sırasında “Sakin Kalınması” en önemli psikolojik yaklaşım olmalıdır.

Bu sakin bekleyiş sırasında zamanınızı en iyi değerlendirebileceğiniz konu, kendi analizlerinizi kendiniz yapabilmeniz için bitcointeknikanaliz.com teknikanalizegitim.com sitelerini incelemek olabilir.

Sevgi ve saygıyla.

Taner BOZKURT

UYARI: Yukarıda belirtilen fiyat, grafik ve analizler bir yatırım tavsiyesi değildir. Piyasaya genel anlamda bir bakış açısı sunması amacıyla hazırlanmıştır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment