Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Teknik Analizi: 3 Aralık 2018

Merhaba bugün 3 Aralık 2018,

Sonuna çok yakın olduğumuz bir ayı piyasasını yaşıyoruz.

Bir önceki analiz yazımızda belirttiğimiz gibi kripto paralar için kullanılan ama ülkemizde henüz pek bilinmeyen NVT Sinyal/Oran Analizine göre piyasa halen ayı hakimiyeti altında çırpınmaya devam ediyor. Bu süreçte 4.500$’lık direnç ile karşılaşarak ayı baskısından kurtulmayı başaramayan Bitcoin, 3.500$’da kendisine bir destek sağlayabildi. Ardından 4.200$ ile dans etmeye başladıktan sonra yazım sırasında 4.035$ civarlarında kendisine yön bulmaya çalışıyor. NVT Sinyal/Oran Analizine göre halen ortasında bulunduğumuz ama sonuna doğru da yaklaştığımız bir ayı egemenliğinin altındayız. Önünde sonunda son bulacağını bildiğimiz bu egemenlik bir süre daha can sıkmaya devam edecek gibi görünüyor.

G 20 zirvesinden kripto paraların vergilendirmesi çıktı.

Buenos Aires’teki G20 zirvesinin nihai bildirgesinde açıklanana göre, küresel büyümeyi teşvik edebilmek için ve küresel ekonomide kripto paraların kullanımına destek vermek için çalışmalar başlatılacağı ancak bunun çeşitli düzenlemeler çerçevesinde olacağı vurgulandı. Bu da gösteriyor ki gelişmekte olan ülkeler kripto paralara karşı bir sempati içindeler fakat kontrolünü de sağlamak ya da kısmen de olsa elde tutmak arzusundalar. Özellikle kripto para kullanılarak uluslararası para transferleri yapılırken alınamayan vergilerin tahsil edilebilirliği üzerinde durulması 2020 yılına kadar ülkemizi de kapsayan bir şekilde kripto paraların vergilendirileceği sonucunu ortaya çıkarıyor. Buna şu açıdan bakacak olursak son derece olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Şöyle ki; bilindiği gibi kripto paralar üzerindeki denetimlerini ağırlaştıran Beyaz Rusya, Zimbabve ve en son İran’a karşı Binance borsasının hamlesi, o ülke vatandaşlarının artık Binance bünyesinde işlem yapamayacağı şeklinde oldu. Ülkemizi de bekleyen bir tehlike olarak görülen bu durum G 20 zirvesindeki nihai bildirgeye imza atmamızla beraber tehlike olmaktan çıktı.

Son yedi yılın en kötü Kasım ayı.

Kripto para piyasasının son yedi yılı içerisindeki en kötü ve sıkıntılı Kasım ayını yaşadık. 1 Kasım’da 6.361$ olan Bitcoin 30 Kasım’da 3.865$’ gördü. Böylece toplam değerinden yaklaşık 2.500$ gibi ciddi bir kayıp yaşadı. Yüzdesel olarak baktığımızda 2011’deki düşüşten daha kötü bir düşüşe şahit olduk. 2011 yılında 8$’dan 4,80$’a kadar değer kaybeden bir Bitcoin vardı. 2018 Kasımında bu düşüş rekorunu egale etmeyi başardığını söyleyebiliriz.

Nasdaq gelecek yıldan itibaren Bitcoin Futures’i listelemeye başlayacak.

Dünyanın en büyük ikinci borsası kabul edilen Nasdaq, 2019’un ilk çeyreğinde Bitcoin Futures’i başlatacağını duyurdu. Nasdaq yatırımcılarına “Düzenlenmiş Kripto Vadeli Sözleşme 2.0” ile Bitcoin dünyasına farklı bir şekilde girmeleri için fırsat sunacak. Yatırımcılar tarafından büyük ilgi göreceği düşünülen Bitcoin Futures, kripto para dünyası için milat kabul edilebilecek güçte bir olumlu değişikliğe sebep olabilir. Önceki yazımızda belirttiğimiz gibi kurumsal yatırımcıların özellikle Bitcoin’e olan güvenleri Bitcoin’i geleceğin büyük ekonomik değeri ve belirleyicisi haline getirecek.

Gelelim teknik resme,

03.12.2018 bitcoin
03.12.2018 bitcoin

Bitcoin fiyatı kendisine 3.460$ ile 3.640$ arasında güçlü bir destek bulmuş gibi görünmesine rağmen bu desteklerden aldığı güç ile 3.882$ ve 3.992$ dirençlerini hızlı ve güçlü bir şekilde kırabilecek durumda görünmüyor. Hali hazırda 3.882$ ve 3.992$ direnç kanalında seyir halinde olduğunu görüyoruz. Kısa süre önce yaptığı çift dip tepenin ardından yeni bir çıkış sinyali verecek mi diye düşünecek olursak, regsesyon analizi yaparak hamleleri incelediğimizde şu anki fiyatın benzer bir regresyon hamlesi yapabileceğini söylemek kolay olmayacak.

03.12.2018 bitcoin 2
03.12.2018 bitcoin 2

4 saatlik grafikteki yukarıdaki yorumu destekleyen günlük grafik, fiyatın bu çerçevede bir süre daha yatayda seyredeceğine işaret ediyor. Günlük grafik aynı zamanda MACD W işaret ettiği gibi fiyatın yükselmeyeceğini ve yine RSI’ın da gösterdiği gibi piyasa dengesinin altında yatayda kalacağını söylüyor.

Yaşanan kötü bir aya rağmen umutlarımızı kaybetmeden yeni bir aya başlamanın verdiği heyecanı kaybetmeden kripto para piyasasını ve onunla ilgili haberleri düzenli ve sık takip etmenin önemi vurgularken kendi analizlerinizi kendiniz yapabilmeniz için

bitcointeknikanaliz.com teknikanalizegitim.com sitelerini incelemenizi öneririm.

Sevgi ve saygıyla.

Taner BOZKURT

UYARI: Yukarıda belirtilen fiyat, grafik ve analizler bir yatırım tavsiyesi değildir. Piyasaya genel anlamda bir bakış açısı sunması amacıyla hazırlanmıştır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment