Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ve İş Bankası Kıyaslaması: Hangisi Daha Etkili?

Türkiye’nin en büyük bankalarından İş Bankası, yurt dışına zaman ve mekan kısıtlaması olmadan para transferi yapmayı sağlayan bir uygulama geliştirdi. ParaGönder adıyla tanıtılan bu uygulama Almanya’dan Türkiye’ye güvenli bir şekilde para transferi yapmayı sağlıyor. Peki böyle sınır ötesi bir işlemde Bitcoin (BTC) gibi bir kripto para birimini mi kullanmak daha avantajlı olur, yoksa İş Bankası uygulamasını mı?

İş Bankası tarafından desteklenen ParaGönder uygulaması “güvenli ve kolay bir şekilde para transferi” yapmayı sağlıyor. İnsanlar bu uygulamayı kullanarak Almanya’daki banka hesaplarından, Türkiye’deki bir banka hesabına tamamen uygulama üzerinden para gönderebiliyorlar.

Uygulamaya genel bir bakış

Bu uygulamanın kullanıcıları Almanya’daki banka hesaplarını uygulamayla eşleştirip kimliklerini doğruluyorlar. Kullanıcılar ardından uygulamada kayıtlı olan banka hesaplarından birini seçip; alıcı adresin IBAN’ını, kayıtlı olduğu kişinin ismini ve gönderilecek tutarı yazıp işlemi onaylayabiliyorlar. Kullanıcılar Türkiye’de banka hesabı olmayan kişilere de para gönderebiliyorlar. Banka hesabı olmayan bu kişinin parayı alabilmesi için önceden belirtilmiş olan İş Bankası şubesine gitmesi gerekiyor.

Bitcoin ile ParaGönder arasında bir kıyaslama

Almanya’daki ParaGönder kullanıcıları Türkiye’ye istedikleri yerden, istedikleri zaman para gönderebiliyorlar. Fakat bu uygulama Bitcoin gibi kripto paralar ile kıyaslandığında onun bazı yönlerden kısıtlayıcı olduğunu görmek mümkün.

  • Henüz iki ülkede destekleniyor: ParaGönder uygulamasını, insanların bu uygulamayla “her yerden, her zaman para transferi yapabileceklerini” öne sürüyor. Fakat bu uygulama şimdilik Almanya’daki banka hesabından yalnızca Türkiye’ye para göndermeye imkan tanıyor. Kullanıcılar başka bir ülkeye para gönderemiyorlar. Bitcoin gibi kripto paralarla ise dünyanın her yerine para göndermek mümkün.
  • Kısıtlı sayıda para birimi var:  Almanya’daki kullanıcılar Türkiye’deki herhangi bir banka hesabına Türk Lirası gönderebiliyorlar. Eğer alıcının İş Bankası hesabı varsa o kişiye hem Türk Lirası hem euro göndermek mümkün. Fakat bir kripto para kullanıcısı istediği zaman, istediği yere yüzlerce, binlerce farklı kripto para gönderebilir.
  • İşlem limiti çok daha düşük: Kullanıcılar eğer ParaGönder uygulamasındaki limitlerini artırmazlarsa aylık en fazla 999 EUR değerinde işlem yapabiliyorlar. Limitini artıran kullanıcılar ise işlem başına en çok 10 bin EUR; aylık olarak ise en fazla 100 bin euro ile işlem yapabiliyor. Kripto para kullanıcıları ise ilgili kimlik doğrulama sürecini geçtikten sonra tek seferde çok daha yüklü miktarlarda işlem yapabiliyorlar.
  • İşlem süresi çok daha uzun: ParaGönder uygulamasının kendi sitesinde yer alan bilgilere göre bu uygulama üzerinden yapılacak bir para transferinin tamamlanması maksimum 2 iş gününü bulabiliyor. Kripto para işlemleri ise saniyeler veya dakikalar içinde tamamlanabiliyor.

paragonder-isbank-komisyon

  • Komisyon ücretleri cep yakıyor: Bu uygulamayla Türkiye’ye 1-500 euro değerinde para transferi yapan birinin 7.5 EUR hizmet bedeli ödemesi gerekiyor. Bu sayı 5.001 – 10.000 EUR değerindeki bir işlem için 17.5 euroya kadar çıkıyor. Buna karşılık olarak on milyonlarca dolarlık kripto para işlemlerinin birkaç sent karşılığında yapılabildiği biliniyor.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!