Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ve Kripto Para Fiyatlarının Neden Düştüğünü Coinbase CEO’su Açıkladı

Bitcoin (BTC) ve kripto para fiyatları geçtiğimiz gece boyunca sert bir şekilde düşüşe geçti. Kripto para piyasasının toplam değeri yüzde 6’dan fazla düşerken Bitcoin 17 bin 800 dolara kadar çakıldı. Bu sırada ETH fiyatı 531; XRP fiyatı ise 0.58 dolar oldu. Piyasada yaşanan bu düşüşün ise Coinbase CEO’su tarafından yapılan açıklamalarla bağlantılı olduğu düşünüldü.

Coinbase CEO’su bugün sabaha karşı bir tweet paylaşıp ABD’deki regülasyonlara ilişkin aldığı bir duyumu açıkladı. Kripto para yatırımcılarını ve borsalarını doğrudan ilgilendiren bu duyum, kripto para sahiplerinin en çok değer verdikleri haklardan birini kaybetmeleriyle, sonuçlanabilir.

ABD hükümeti kripto paralara karşı harekete mi geçti?

Coinbase CEO’su Armstrong, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in bireysel kripto para kullanımını kısıtlayabilecek bir politika hazırladığına işaret ediyor. Kripto para kullanıcıları günümüzde kendi dijital cüzdanlarını açıp, buraya kripto para gönderip, bunu diledikleri zaman bir kripto para borsasına aktarabiliyorlar. Yatırımcılar bu sırada borsayla kendi cüzdanlarına ilişkin herhangi bir bilgi paylaşmak zorunda kalmıyorlar.

ABD hükümeti ise bu durumu radikal bir şekilde değiştirmeyi planlıyor olabilir. Brian Armstrong sabaha karşı yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Burada önerilen regülasyon sonucunda Coinbase gibi finans kuruluşları olarak bizler, herhangi bir para çekme işlemini onaylamadan önce o işlemi yapmaya çalışan kişinin kişisel cüzdanı için kimlik doğrulaması yapmak, o kişi hakkında bilgi toplamak zorunda kalabiliriz.”

Bu regülasyon kimleri etkiler?

Kripto para kullanıcıları kişisel cüzdanlarını herhangi bir üçüncü partinin desteği olmadan kullanabiliyorlardı. Fakat henüz dedikodu olduğu düşünülen bu tasarının yürürlüğe girmesi, pek çok farklı türden kripto para yatırımcısını etkileyecektir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • DeFi kullanımı kısıtlanabilir: Kripto para kullanıcıları merkeziyetsiz finans olarak adlandırabileceğimiz DeFi uygulamalarını kullanabilmek için o uygulamaların temelinde yatan akıllı sözleşmelere para gönderiyor. Fakat bu sözleşmelerin çoğu zaman herhangi bir sahibi veya işletmecisi olmuyor. Bu, kimlik tespit etme sürecini adeta dara sokuyor.
  • Online alışverişte “etiket” dönemi: İnsanlar kripto paralarını online alışveriş yapmak için kullanabiliyorlar. Fakat bu regülasyon yürürlüğe girerse İnternet’ten bir şey almak isteyen kripto para kullanıcıları önce karşılarındaki satıcının kimliğinin teyit edilmesini beklemek zorunda kalabilirler. Bunu kripto para kullanmıyorken dahi çoğu zaman yapmıyoruz.
  • Gelişmekte olan ülkelere kısıtlama: Coinbase CEO’sunun dikkat çektiği noktalardan biri, gelişmekte olan ülkelere kripto para gönderen insanlar oldu. Bu gibi ülkelerde müşterini tanı (KYC) yasalarını uygulamak zor olabiliyor. Özellikle yoksulluk içinde yaşayan insanların kalıcı bir ikametgah adresi, hatta bir kimlik kartı olmayabiliyor. Bu, bu gibi insanların kripto para kullanımını engelleyebilir.
  • Kripto para ile bahşiş veriliyordu: İnsanlar kripto paraları yüklü harcamalar yapmak yerine küçük şeyler için de kullanabiliyorlar. İnternet’teki bir içerik üreticisine vesaire bahşiş vermek gibi. Fakat bu yasa yürürlüğe girerse en küçük para transferinde bile alıcının kimliğini teyit etmek zorunda kalınacak.
  • “Zorunda mıyız?”: Tüm bu kısıtlamalar bir yana, önerilen bu regülasyon kişisel haklar bakımından yeni soru işaretleri doğurdu. Çünkü bu regülasyon, kripto para kullanmak isteyenlerin zorla kişisel veri paylaşması demek.

Kripto para fiyatları bundan etkilenip neden düştü?

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in böyle bir yasa üstünde çalışıp çalışmadığı kesin olarak bilinmiyor. Coinbase CEO’su tarafından yapılan bu açıklamalara şimdilik bir iddia gözüyle bakılıyor. Fakat bu konunun iddiası bile kripto para fiyatlarının düşmesine yetti. Peki neden?

Eğer bu yasalar yürürlüğe girerse ABD’de finansal kuruluşlar ile işlem yapan kripto para kullanıcılarının sayısı azalabilir. Buna ek olarak; yukarıda maddeler halinde sıraladığımız nedenler yüzünden yeni kripto para projelerine gönderilen paranın da azaldığı görülür. Coinbase CEO’su bu noktada kripto paralara sadece “para” gözüyle bakmamak gerektiğini, böyle bir yasanın “gelişmekte olan birçok yeni kullanım alanını baltalayacağını” söyledi.

Böyle bir yasa ABD’nin tamamını kapsayacağı için bu ABD’nin global kripto para pazarındaki etkisinin hızlı bir şekilde zayıflaması anlamına gelir. Başka bir deyişle, kripto para pazarına büyük bir darbe vurulmuş olur. Bitcoin ve kripto para borsası Coinbase’in CEO’su Armstrong, burada İnternet teknolojisinden örnek vererek ABD’li regülatörlere şöyle seslendi:

“Eğer bu kripto para regülasyonu yürürlüğe girerse bunun ABD’ye uzun vadede çok olumsuz etkileri olur. İnternet teknolojisinin ilk ortaya çıktığı dönemlerde onu telefon şirketleriyle aynı yasalara tabii tutmayı önerenler vardı. Şimdi ‘iyi ki tutmamışlar’ diyoruz.”

Bu yasa sadece ABD’yi kapsamıyor olabilir

Bazı kripto para takipçilerine endişe veren şey ise böyle bir yasanın yalnızca ABD ile kısıtlı kalmayabilecek olması. Öyle ki Avrupa’da buna benzer adımların atılmaya başladığını zaten gördük.

17 Kasım tarihli bir paylaşımımızda Hollanda Merkez Bankası’nın yeni bir yasayı uygulamaya koymuş olabileceğinden bahsettik. Ülkedeki Bitonic adlı bir kripto para borsasının açıklamalarına göre Merkez Bankası, artık kripto para kullanıcılarına yönelik çok daha katı standartlar uygulamaya başladı.

bitonic-kripto-para-borsasi-hollanda
Bitonic’in kullanıcılar için yayınladığı duyuru, Kaynak

Yerli kripto para borsaları bu standartlar doğrultusunda borsa kullanıcılarının cüzdanlarına ilişkin bilgi toplamaya başladılar. Bu doğrultuda kullanıcının 1) ne amaçla Bitcoin aldığı, 2) ne tarz bir cüzdan kullandığı sorulacak ve 3) o kişinin kullandığı para çekme adresinin gerçekten kendisine ait olup olmadığı denetlenecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!