Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Yasal Amaçlarla mı Kullanılıyor?

Ortaya çıktığı günden beri değer kazanan ve büyüyen Bitcoin, yasal açıdan birçok kez tartışma konusu oldu. Bu tartışmaların bir kısmı Bitcoin ile yapılan işlemlerinin ne kadarının yasal, ne kadarının yasa dışı olduğu ile ilgiliydi.  Merkeziyetsiz olan Bitcoin’i denetlemek isteyen hükümetler, para transferlerini denetlemeye başladı. 

Birçok analist ve kurum, Bitcoin’in kara para aklama, dolandırıcılık gibi yasa dışı faaliyetlerde sıklıkla tercih edildiğine inanıyor. Peki popüler bir algı haline gelen “dolandırıcıların nakit para yerine Bitcoin’i daha çok tercih etmesi” sanıldığı gibi doğru mu? Şirket raporları ve uzman görüşleri ışığında bir değerlendirme yapalım.

“Bitcoin Dolandırıcıların En Çok Kullandığı Para Birimidir”i Destekleyen Veriler

  • PYMNTS.com

PYMNTS.com’da paylaşılan “Scammers Love Bitcoin, But Consumers Aren’t So Enthusiastic” adlı yazıda kripto para dolandırıcılıklarının arttığı üzerine bir değerlendirme yapılmış. Yazıda, Bitcoin ve diğer para birimlerini içeren dolandırıcılıklar hakkında bir rapor hazırlandığı ve pandeminin durumu daha da kötüleştirdiği ifade ediliyor.

  • FBI

FBI, 2020 Nisan ayında pandemi nedeniyle Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin kullanılarak yapıldığı dolandırıcılıkların artabileceğine dair bir açıklama yapmıştı. Yayınlanan bir FBI raporunda ise şu cümle dikkat çekiyor:

“Siber suçlular için Bitcoin, yasa dışı para transfer etmek veya çalmak için çekici bir araç olmaya devam edecek.”

New York Times yazarı Popper, yayınladığı “Bitcoin Has Lost Steam. But Criminals Still Love It.” adlı makalesinde Chainalysis’in paylaştığı 2019 verilerinde yasa dışı amaçlarda kullanılan Bitcoin sayısının olduğundan az gösterilmiş olabileceğini iddia etti. Popper’a göre, Chainalysis vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi faaliyetlerin bir kısmını belirleme yetkinliğine sahip değil.

  • Rand Corporation

Rand Corporation, Bitcoin’in dark web’deki yasa dışı faaliyetler için hala baskın kripto para birimi olarak algılandığını tespit ettiğini açıkladı.

  • The Block

The Block’un analiz ettiği 31 dark web sitesinin % 93’ünün BTC’yi desteklediği ve bu sitelerde en çok kullanılan 3 kripto paranın Bitcoin, Monero ve Litecoin olduğu ifade edildi.

 

bitcoin-suçlular

“Bitcoin Dolandırıcıların En Çok Kullandığı Para Birimi Değildir”i Destekleyen Veriler

  • Chainalysis

Chainalysis, 2020 Crypto Crime raporunda, 2019 yılında gerçekleştirilen kripto para işlemlerinin yalnızca %1,1’inin yasa dışı faaliyetlerle ilgili olduğunu ortaya koydu. 2019’un başlarında gerçekleştirilen kripto para işlemlerinin %3’ü dolandırıcılık faaliyetlerine aitken yıl sonunda bu oranın %0.5’e gerilemiş olduğu görülüyor. Chainalysis, suçluların Bitcoin borsalarına 2.8 milyar dolardan fazla para taşıdığını söylüyor. Bu rakamın yarısından fazlası ise en popüler iki borsaya gitmiş: Binance ve Huobi.

bitcoin-suçlular

  • Elliptic

MIT ile işbirliği yapan kripto güvenlik firması Elliptic, 2019’da yapılan Bitcoin işlemlerinin yalnızca %2’sinin “yasa dışı” kabul edildiğini bulduğunu açıklamıştı

  • Danny Scott

CoinCorner CEO’su, Silk Road olayının ardından Bitcoin’in suçlular için çekiciliğini yitirdiğini ve Bitcoin ile yapılan dolandırıcılıkların geçmişte kaldığını Cointelegraph’a aktarmıştı.

  • SWIFT

SWIFT, 2020 Eylül ayında “Follow The Money” adlı bir rapor yayınladı. Raporda, konuyla ilgili şu ifade geçiyor:

“Kripto para birimleri yoluyla tespit edilen kara para aklama vakaları, geleneksel (nakit para) yöntemlerle karşılaştırıldığında nispeten küçük kalıyor.”

  • Luno.com

Luno.com’un paylaştığı videoda, Bitcoin’in çoğunlukla suçlular tarafından kullanıldığına dair kamuoyunda yanlış bir kanı oluştuğu ve bunun sebebinin çoğu kişinin Bitcoin’in anonim olduğunu düşünmesinden kaynaklandığı anlatılıyor.

  • Simon Chandler

Cryptovantage yazarı Chandler, Bitcoin’in suçlular arasında popüler olmadığına dair “No, Bitcoin Isn’t As Popular With Criminals as Previously Thought” adlı bir makale yayınladı. Makalesinde, Bitcoin’in suç dünyasında nakit paraya kıyasla daha düşük seviyede kullanıldığını vurgulayan Simon, Bitcoin’in anonim olmadığını ve yasa dışı faaliyetler için çok kötü bir tercih olduğunu yazdı.

Bitcoin ile yapılan işlemlerin takip edilebildiğini söyleyen Simon, insanların suç işleme eğilimi olduğunu ve bu tür suçlarda çoğu zaman nakit ve USD’nin, az sayıda da kripto paraların kullanıldığını belirtti. Makalenin sonunda ise çarpıcı bir yorum yaptı:

“Bir dahaki sefere birisi size suçluların sadece Bitcoin kullandığını söylediğinde, onlara en popüler suç aracını hatırlatın: ABD doları.”

bitcoin-suçlular

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!