Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Yatırımcısına Siber Terörist Diyen Profesör: Akıllı Kontratlar Boş İş

New York Üniversitesi profesörü Nouriel Roubini, yine kripto paraları ve Blockchain teknolojisini hedef aldı. Sadece kripto paralara değil, genel olarak ekonomiye de çok sert çıkışları ve kendine has üslubu ile bilinen Roubini’nin hedefinde özel olarak ise bu sefer akıllı kontrat sistemleri vardı.

Kripto para camiasının en renkli isimlerinden birisi olarak gösterilen ve birçok kişinin sosyal medyada yaptığı açıklamar sebebiyle Dr.Doom olarak nitelendirdiği Roubini, akıllı kontratları sert bir dille eleştirdi.

Akıllı kontratların, ne akıllı ne de kontrat olduğunu belirten Roubini; bu ürünlerin buglarla dolu olduğunu ifade ederken, nerdeyse her 100 kodda bir bug olduğunu iddia etti. Hiçbir yasal sürece bu ürünlerin sığmadığını belirten Roubini buna istisna olarak da ”Kripto para adacıklarını” gösterdi.

Bu adacıkların yöneticilerinin ise fork olup olmayacağına rastgele karar veren kişicikler olduğunu belirten Roubini’nin bu ifadeleri, kripto para kulislerinde ise Ran Neuner’e cevap olarak algılandı. Neuner, Blockchain ve akıllı kontratların gelecekte müthiş bir yer edeceğini belirterek kısa bir süre içinde 100 milyon kişi tarafından kullanılacağını iddia etmişti.

Roubini’nin akıllı kontratlar ile ilgili ifade ettiği her 100 satırda bir bug var iddiası; tabii ki mübalağa olarak değerlendirilebilir ancak; bu akıllı kontratların bazen ciddi ve bir o kadar da pahalı hatalara mal olduğu da bilinen bir gerçek. Litecoin kurucusu Charlie Lee de, bir dönem yaptığı açıklamasında Ethereum akıllı kontratların programlama dili olarak kullanılan Solidity’nin tam bir hacker cenneti olduğunu ifade etmişti.

Roubini’nin bu açıklamaları, kendisine aslında pek de beklenmeyen bir yerden gelen bir müttefiki de bonus olarak bizlere verdi. Konuyla ilgili konuşan Bitcoin geliştiricilerinden Jimmy Song, şunları söyledi:

”Akıllı kontratların kimsenin pek bilmediği ya da dikkat etmek istemediği bir yüzü var. Bu ürünler çok az kullanım alanına sahipler ve gizlilikleri de baya zor. İşleri batırmamak için daha iyi önlemlerin alınması şart. Yoksa bizi kötü şeyler bekliyor olabilir.”

Roubini, akıllı kontratları beğensin ya da beğenmesin zaten ilk günden beri Bitcoin’e çok da nev-i şahsına münhasır şekilde karşı çıkan bir öğretim üyesi olarak da biliniyor. Başarılı bilim insanı, daha önce yaptığı açıklamasında Bitcoin destekleyicilerini siber terörist ve hold yapan dallamalar olarak nitelendirmişti.

Yaptığı enteresan yorumlar ve benzetmeler ile birçok kişinin gönlünde taht kuran Roubini, son olarak geçtiğimiz ay Los Angeles’da yer alan Milken Instute’da katıldığı bir etkinlikte, Bitcoin’i saçmalığın daniskası olarak nitelemiş; Blockchain’i ise süslü bir Microsoft excel dosyasına benzetmişti.

Bitcoin’in çökeceği günleri, kripto para 58 dolar olduğundan beri bekleyen Roubini, bakalım daha ne kadar bekleyecek…

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment