Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Yatırımcıyı Enflasyondan Neden Koruyor?

Bitcoin, özellikle mart ayından beri hem bireysel yatırımcı hem de kurumsallar için enflasyon korkusu karşında bir koruma olarak olarak görüldü. Peki, BTC’yi enflasyona karşı bir koruma olarak görülmesini sağlayan önemli faktörler nelerdir?

COVID-19 etkisi ile izlenen bazı ekonomik politikalar enflasyonun tırmanmasına yol açtı ve yatırımcılar bu süreçte her geçen gün daha fazla endişe duymaya başladı. Paul Tudor Jones, MicroSrategy, Square gibi birçok önemli yatırımcı Bitcoin‘i enflasyona karşı bir bir koruma olarak görerek, BTC satın aldı. Coin Metrics araştırmacılarından Nate Maddrey, Twitter’da yayınladığı tweet dizisi ile Bitcoin’in neden enflasyona karşı bir koruma olarak görüldüğünü açıkladı.

Makro koşullar neredeyse bir gecede değişti

2020 yılının başlarında ortaya çıkan koronavirüsün makro koşulları neredeyse bir gecede değiştirdiğini söyleyen Nate Maddrey, mart ayındaki piyasa çöküşünün ardından; dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarının birçok agresif mali teşvik uygulamaya başladığı belirtti.

bitcoin-enflasyon
M2 para arzını gösteren grafik. Kaynak 

Maddrey’e göre para basım politikaları ile birlikte artan mali açıklar ve yalpalayan küresel ekonomiler merkez bankalarını görülmemiş adımlar atmaya itti. Maddrey, verilere göre enflasyon oranı hala %2 civarında olsa da gelecekteki “potansiyel enflasyon” konusunda belirsizliklerin artmış olduğunu belirtti.

Bitcoin’in öngörülebilir ve şeffaf para politikası enflasyona karşı kilit nokta

Nate Maddrey, Bitcoin’e bakıldığındaysa geleneksel para birimlerinin aksine BTC’nin belirsiz bir para politikası olmadığına dikkat çekiyor. Maddrey Bicoin’in temel özelliklerinden birinin öngörülebilir arzı olduğunu da ekliyor. Çıkarılan Bitcoin’lerin her dört yılda bir halving denilen yarılanma etkinlikleri ile %50 azaldığını söyleyen Maddrey, bunun BTC protokolünün temel bir parçası olduğunu; böylece gelecek için de tahmin edilebilir bir tablo çizdiğini dile getiriyor.

bitcoin-enflasyon
Yarılanmadan sonra yıllık ortalama BTC enflasyon oranını gösteren grafik. Kaynak

Maddrey, en son Mayıs 2020’de meydana gelen halving ile BTC için yıllık ortalama enflasyon oranında %2’nin altına düşüldüğünü de vurguluyor. Fiat para birimlerinin aksine Bitcoin’in 21 milyon gibi sınırlı bir arzı olduğunun altını çizen Maddrey, yarılanmanın arz 21 milyona ulaşana kadar her dört yılda bir gerçekleşmeye devam edeceğinin de kesin olduğunu söylüyor.

“Bitcoin’in öngörülebilir ve şeffaf para politikası, nihayetinde onu enflasyona karşı potansiyel bir koruma haline getiren şeydir. ABD Doları önümüzdeki yıllarda enflasyon için artan belirsizlikle karşı karşıya kalırken, BTC’nin enflasyon beklentileri ise daha önceden tanımlanmıştır”

bitcoin-enflasyon
Bitcoin’in öngörülebilir para politikasını gösteren grafik. Kaynak
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!