Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’de 13 Mart’ın Öncesine Dönüldü

Bitcoin madencileri geçtiğimiz haftalarda fiş çekmiş olsalar da artık yeniden aktif bir şekilde çalışıyorlar. Son haftalarda yaşanan gelişmelerin ardından Bitcoin’in hash oranı yeniden 13 Mart’ın öncesindeki seviyeye, yani fiyat 4 bin dolara düşmeden önceki seviyeye geldi.

Bitcoin fiyatı 13 Mart tarihinde 4 bin dolara düşünce birçok madenci cihazları kapatmak zorunda kaldı. Bunun sebebi ise madencilerin sadece cihazları çalıştırarak bile zarar ediyor olmalarıydı.

Madenciler cihazların fişini çekince ağdaki hash oranı hızla düşmeye başladı. Neyse ki 13 Mart tarihinden birkaç gün sonra ağa yeni bir zorluk ayarı çekildi ve madencilik yapmak daha kolay hale geldi. Madenciler bu sayede daha az masraf yaparak blok kazmaya başladılar.

Bunun üstüne Bitcoin fiyatının da yükselmesiyle birlikte madencilerin yüzleri yeniden gülmeye başladı. Bitcoin fiyatı hala 8 bin dolar seviyesine kadar gelebilmiş değil ama en azından 13 Mart’taki gibi 4 bin dolar seviyesinde de değil.

Bitcoin hash oranının 60 günlük değişimi, Blockchain.com

Yine Zorlaşıyor

Madenciler iş başı yapınca ağdaki hash oranı da yükselmeye başladı ama bunun elbette bazı yan etkileri var.

Eğer Bitcoin madencilerinin yüzleri gülüyorsa bu bazı madencilerin somurtmak zorunda olduğu anlamına geliyor. Çünkü madencilik yapmak yüz güldürecek kadar para kazandırıyorsa herkes madencilik yapma istiyor ve rekabet kızışıyor. Bunun etkisini Bitcoin ağındaki zorluk ayarlamaları ile görüyoruz.

Bitcoin’de madencilik yapmak 25-26 Mart tarihlerinden beri bu kadar zor olmamıştı.

Yukarıdaki grafikte de görülebileceği üzere hash oranının artmasıyla birlikte madencilik yapmak yeniden zorlaşmaya başladı. Madenciler şu anda Bitcoin kazabilmek için geçtiğimiz haftaya kıyasla daha fazla masraf yapıyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment