Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’de Japonya Detayı Önemli: Analistler Toparlanma Bekliyor

Bitcoin’in (BTC) yen cinsinden fiyatı, Tokyo merkezli bitFlyer borsasında yüzde 15’e yakın düşerek dolar cinsinden fiyatındaki yüzde 11’lik düşüşten daha büyük kayıplar kaydetti. Batı borsalarında dolar cinsinden fiyatı daha az düşüş gösterdi.

CoinGecko’ya göre bitFlyer’daki işlem hacmi son 24 saatte yüzde 241 artarak 220 milyon dolar sınırını aştı.

Yen cinsinden daha büyük bir düşüş yaşanması, Japon para biriminin döviz piyasalarındaki keskin değerlenmesinden kaynaklandı. Japonya geçen hafta faiz oranlarını yüzde 0,25 artırarak yene güçlü bir destek verdi ve bu da Bitcoin gibi riskli varlıklarda düşüşe yol açtı.

Bugün Tokyo piyasalarının uyanmasıyla düşüş büyüdü ve Asya genelinde piyasalar günü kayıpla kapattı. Japonya’nın Topix 100 endeksi 2011’den bu yana en kötü seansını yaşarken, Nikkei 225 yüzde 12,4 düştü. Bu arada, kripto vadeli işlem yatırımcıları Mart ayından bu yana en kötü gününü yaşadı ve kripto piyasası genelinde 1 günde 1 milyar dolardan fazla pozisyon likide oldu.

Japon para birimi, son üç haftada ABD doları karşısında yüzde 10’a yakın yükselerek, dünyanın üçüncü büyük rezerv para birimi ve riskli varlık alımları için dünya genelinde tercih edilen para birimi olarak dikkat çekti.

Japonya Merkez Bankası geçen hafta faiz oranlarını artırarak yene olan talebi artırdı ve carry trade işlemlerinin çözülmesine neden oldu.

Buna rağmen, bazıları iyimser kalmaya devam ediyor ve piyasanın önümüzdeki günlerde yerel bir dip yapabileceğini öne sürüyor.

Metalpha kıdemli analisti Lucy Hu, “Son düşüş, Japonya’nın ekonomik politikalarındaki genel piyasa sıkılaşmasından kaynaklandı, burada merkez bankasının şahin duruşu beklenmedik bir şekilde faiz oranlarını artırmak için değişti” dedi. “ABD’deki olumsuz makro veriler, yatırımcıları olası bir resesyon hakkında endişelendirdi.” diye ekledi.

Hu, “Ancak, Fed’in Eylül ayında faiz indirimi yapacağına dair resmi bir teyit olmamasına rağmen, piyasa bu olayı fiyatladı ve makro ortam iyileştiğinde BTC fiyatında bir toparlanma beklemeliyiz” dedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!