Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’de Madencilik Yapmak Gitgide Zorlaşıyor

Bitcoin’in Mayıs 2020’de yeni bir halving yaşaması bekleniyor. Bu süreçle birlikte ağdaki blok ödülleri yarı yarıya düşürülecek (12.5 BTC’den 6.25 BTC’ye).

Kimileri BTC fiyatının halving ile birlikte yükselişe geçeceğini, kimileriyse halvingin fiyatı zannedildiği kadar etkilemeyeceğini söylüyor. Halvingin BTC fiyatını nasıl etkileyeceği hakkında konuşmak gerçekten güç. Ancak halvingin BTC madencilerini nasıl etkilediğini şimdiden görebiliyoruz.

Rekabet Kızışıyor

Bitcoin madencileri halvingden sonra eskisine kıyasla çok daha düşük miktarda ödül alacaklar. Bu yüzden son zamanlarda madenciler arasındaki rekabet iyice kızışmış durumda. Çünkü madenciler halvingden önce olabildiğince fazla blok kazmak ve BTC toplamak istiyorlar.

BitInfoCharts verilerine baktığımızda bunun etkilerini daha iyi bir şekilde görebiliyoruz. Bu verilere göre BTC ağındaki maden zorluğu, 11 Şubat tarihinde tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Bu seviye daha sonra biraz düşüş gösterse de hala oldukça yüksek bir değere sahip.

Maden zorluğunun 3 aylık değişimi

Yukarıdaki grafikten de görülebileceği üzere BTC’deki maden zorluğu birkaç gün önce 15.5T’nin üstüne çıktı. BTC ağındaki güncel zorluk değeri ise 15.48T düzeyinde.

Blockchain.com verilerine göre büyük maden havuzları arasındaki pay dağılımı da sürekli değişkenlik gösteriyor. Şu an için yüzde 17.2’lik hash oranıyla Poolin zirveyi çekerken onu yüzde 16.9 ile F2Pool takip ediyor.

Kaynak: Blockchain.com

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment