Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’de Yaşanan Yüzde 87’lik Binance Düşüşü İçin İtiraf: SBF Mi Yaptı?

Bitcoin’de (BTC) 2021 yılında Binance.US özelinde yaşanan %87’lik düşüşün arkasında iflas eden kripto para borası FTX’in kardeş şirketi Alameda Resarch olduğu ortaya atıldı.

Eski bir eski bir FTX çalışanı şirketin iç işleyişine dair itiraflarda bulundu. Aditya Baradwaj adıyla ortaya çıkan eski çalışan tarafından sosyal medya üzerinden paylaşılan gönderide, 2021 yılında Binance’in ABD kolu Binance.US özelinde yaşanan %81’lik Bitcoin düşüşünün arkasında FTX kurucusu Sam Bankman-Fried’ın (SBF) şirketi Alameda Research’ın olabileceği öne sürüldü.

Ortaya attığı iddianın kendisinin Alameda Research’e katılmasından kısa bir süre gerçekleştiğini ve tüm sürece tanıklık ettiğini belirten eski çalışan, yaşanan düşüşün Alameda sisteminde yapılan bir ondalık kesir hatasından kaynaklandığını vurguladı.

Alameda’nın trade sisteminin birçok işlemi botlar aracılılığıyla yapıtını buna rağmen bazı zamanlarda emirleri manuel olarak gönderdiklerini belirtirken, böyle bir emir gönderimi sırasında yaşanan hatanın piyasanın genelini etkilediğini ifade etti. Eski çalışan bu manuel müdahalelerin genellikle arbitraj fırsatı olan durumlarda gerçekleştiğini sözlerine ekledi:

21 Ekim 2021’de bir Alameda üzerinden alım satım yapan bir traderın parmağı kaydı. Trader, piyasaya düşen haberlere refleks olarak bir Bitcoin bloğu satmaya çalışıyordu ve emri manuel ticaret sistemimiz aracılığıyla gönderdi. Kaçırdıkları şey, virgülün birkaç boşluk eksik olmasıydı. Bitcoin’i mevcut piyasa fiyatından satmak yerine dolar bazında birkaç kuruş karşılığında sattılar. Genellikle bu manuel işlemler, otomatik ticaret sistemlerimizin piyasadaki volatilite nedeniyle yavaşlaması durumunda veya henüz otomatik ticareti kurmadığımız bir yerde arbitraj fırsatının bulunması halinde tercih edilen bir yöntemdi.

Verilere göre çalışanın itiraf ettiği çöküş öncesinde Bitcoin fiyatı Binance.US’de 67 bin 760 dolar seviyesindeyken yapılan bu işlem sonucunda 8.200 dolar seviyesine gerilemişti.

O dönemde Binance.US sözcüsü açıklamada bulunarak yaşanan düşüşün kurumsal bir yatırımcı tarafından girilen hatalı emirden kaynaklandığını dile getirmişti.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!