Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’de Yeni Rekor! Tanınan Analist Yorumladı: Ne Anlama Geliyor?

Son veriler elinde Bitcoin (BTC) tutan perakende yatırımcıların tüm zamanların zirvesine ulaştığını ve giderek artmaya devam ettiğini ortaya koydu.

On-chain analiz platformu Glassnode tarafından sağlanan verilere göre Bitcoin’in dolaşımdaki toplam arzının yaklaşık %17‘si artık perakende yatırımcıların elinde bulunuyor. Bahsi geçen verilerde “perakende” olarak tanımlanan yatırımcılar, elinde 0-10 BTC tutan küçük yatırımcıları temsil ediyor. Bu rakam 2020’nin başlarında %12‘nin altındayken 2022’de katlanarak artmaya başladı ve günümüzde tarihi zirvesine ulaştı.

Perakende birikiminin yoğun olduğu diğer dönemler arasında, 2013 sonlarından 2014 başlarına kadar olan süreç ve 2017 sonları bulunmaktadır. Bu dönemler Bitcoin için her boğa piyasası sonu/ayı piyasası başı dönemi işaret etmektedir. Günümüzde ise bu verilerin ayı piyasasının en derin noktalarında artışa geçmesi, önceki veriler ile farklılık gösteriyor.

Ayrıca elinde Bitcoin tutan “farklı” perakende adreslerin sayısı süreç içerisinde istikrarlı olarak artış yaşadı. Veriler hakkında yorumda bunan Reflexivity Research‘ün tanınan analisti Will Clemente paylaştığı tweette, “Henüz mükemmel değil ama 12 yıllık bir varlık için sağlam ve kesinlikle doğru yönde ilerliyor” ifadelerini kullandı. Clemente tarafından paylaşılan bir Glassnode grafiği, perakende yatırımcılar tarafından tutulan Bitcoin arzının yüzdesinin 2011’den bu yana istikrarlı bir şekilde tırmanışta olduğunu teyit etti.

Kasım 2020’de Bloomberg tarafından paylaşılan bir raporda, bulunan tüm cüzdanların yalnızca %2‘sinin tüm Bitcoin’in %95‘ini kontrol ettiği öne sürüldü. Fakat bu rapor hatalıydı. Bloomberg’in sunduğu söz konusu veriler binlerce hatta milyonlarca farklı kullanıcı adına Bitcoin tutabilen borsa adresleri de dahil olmak üzere bireyler ve cüzdan adresleri arasındaki farkı hesaba katmıyordu.

Öte yandan IntoTheBlock tarafından sağlanan veriler ise Bitcoin üzerindeki tekil balina hakimiyetinin zaman içerisinde kırıldığını ortaya koydu. 100 BTC‘nin üzerindeki tekil cüzdan adresleri zaman içerisinde pay üstünlüğünü kaybetti ve 2013’teki %69,5 seviyesinden 2022’de %59,8 seviyelerine kadar geriledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!