Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’i Asıl Kullanan Suçlular Değil, İşte Yeni Araştırma!

Bloomberg’in ABD’nin Narkotik Bürosu olarak da bilinen DEA içerisindeki Lilita Infante‘nin açıklamalarını baz alarak yayınladığı yeni bir habere göre, Bitcoin işlemlerinin çoğunluğunu oluşturan grup artık suçlular veya uyuşturucu kaçakçıları değil. Lider kripto para birimi artık en fazla spekülatörler tarafından kullanılmakta.

Bundan beş yıl önce, Infante’nin ve bir kaç FBI ajanının blockchain verilerine dayalı analizi ağdaki işlemlerin %90’ının suçlulara ait olduğunu ortaya koymuştu. Ancak bu trend artık tamamen değişti ve şu an işlemlerin sadece %10’u suçlulara ithaf edilebilmekte. Spekülatörler ise suçlulardan artan bu tahtı kapmış gibi gözüküyor.

Bitcoin piyasasının %10’unu oluşturuyor olsa da, ağdaki suçluların etkinliği 2013 yılında artmıştı ki bu da spekülatörlerin hangi yıllarda ağdaki egemenliği ellerine geçirdiği konusunda ufak bir ipucu verebilir.

Infane konu hakkında şunları ifade ediyor:

”Hacim inanılmaz bir şekilde arttı, işlem miktarı ve dolar değeri de suçluların etkinliğinde olduğu gibi arttı ancak oran gittikçe düştü. İşlemlerin çoğunluğu fiyat spekülasyonu ve manipülasyonu için kullanılmakta.”

Bu sebeple, Infante’nin yaptığı araştırmanın sonucu Bitcoin’in artık suçlular tarafından kullanılmadığını ortaya koymakta. En azından çoğunluk olarak.

Suçluların Bitcoin ile en çok işlem yaptığı ağ ise Dark Web olarak bilinmekte. Bitcoin tabanlı işlemlerde kullanıcının kimliği gözükmese de, blockchain üzerinde işlemler ile ilgilibelli başlı bilgiler bulunduğu için bu durum suçluların bulunmasını daha bile kolaylaştırıyor diyebiliriz.

”Blockchain bize insanları teşhis etmemiz için çok fazla araç sağlıyor. Ben aslında suçluların kripto para birimi kullanmaya devam etmesini istiyorum.”

Invaste DEA içerisindeki görevinin yanı sıra Siber Araştrıma Görev Gücü isimli özel bir ekibin de 10 ajanından bir tanesi.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment