Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’in 30 Bin Dolar Olacağını 2013’te Öngördü

Yedi yıl önce Bitcoin’in yok edilemez olduğuna inandığını dile getiren Kyle Drake, Bitcoin için aynı tarihte bir fiyat tahmininde bulundu. BTC’nin altının %5’i kadar bir büyüklüğe ulaşması halinde 30 bin dolar olabileceğini söylemiş olan Drake’in, Bitcoin’in güncel değerine yakın bir öngörüde bulunduğu görüldü.

IamSatoshi isimli bir blogger, 22 Kasım 2013 tarihinde Kyle Drake ile Bitcoin üzerine bir röportaj yaptı. Röportajın bir kısmının yayınlandığı blog sitesinde, Drake’in Bitcoin hakkında yaptığı yorumlardan bir video kesiti paylaşılıyor. “Bitcoin için en büyük tehlikenin şu durumda ne olduğunu gerçekten bilmiyorum.” diyerek konuşmasına başlayan Drake, BTC’nin sunduğu avantajlara değindi. Görüşlerini tamamlamadan önce ise Drake, Bitcoin ve altın karşılaştırması yaptı.

“Altının kullanım alanı yok ama Bitcoin öyle mi?”

Kyle Drake, Bitcoin ve altın kıyasına değinmeden önce Bitcoin’in sağladığı avantajlardan bahsetti. Bitcoin’in sadece bir private key (özel anahtar) ya da şifre aracılığıyla dünyanın öbür ucundan para çekilmesine olanak tanıdığını dile getiren Drake, “Bitcoin durdurulamaz.” dedi. Ardından Bitcoin’i altın ile kıyaslamaya başlayan Kyle, altına yapılan yatırımlar hakkında şunları söyledi:

Altına yatırılan parayı bir düşünün. Kimse altını bir şey için kullanmıyor. Mesela altın para kullanıldığını hiç görmedim. Altın, neredeyse tamamen işlevsiz olmasına rağmen insanlar ona tonlarca para yatırıyorlar.”

Kyle bu açıklamasından sonra Bitcoin’in altının %5’i değere ulaşması halinde 30 bin dolara çıkabileceğini söyledi. Bu iddiasının ardından ise “rakamlar değişebilir” dedi. Bitcoin 2 Ocak itibarıyla 32,500 dolar oldu.

Reddit’te de gündeme gelen bu eski tarihli video için bazı kullanıcılar “vizyon sahibi” gibi yorumlarda bulunarak Drake’in görüşlerine katıldıklarını ifade ettiler.

Bitcoin altın gibi bir değer deposu olabilir

Kyle Drake, 7 Şubat 2017 tarihinde paylaştığı bir Twitter gönderisinde, Bitcoin’in harcanamayan, görünmez bir emtia parası olduğunu söyledi. Yorumlarda da konuyla ilgili şunu dile getirdi:

“Eğer bu durum devam ederse, Bitcoin’i bir para olmaktan ziyade altın gibi likit olmayan bir değer deposu olacağını öngörüyorum.”

bitcoin
Şubat 2017’ye ait Bitcoin bekleyen işlemler grafiği.

Bitcoin’in değeri düşebilir mi?

Bitcoin’in önündeki tehlikeler ve değerinin düşüp düşmeyeceği konusunda röportajda çeşitli açıklamalarda bulunan Drake, Bitcoin’in değer kaybedebilmesine yol açabilecek tek unsurun insanların onu almayı bırakmaları ihtimali olduğunu söyledi. “Bitcoin’in değeri düşse de BTC yok olmaz” diyen Drake, insanların Bitcoin’e güvenmemesi ve kullanmak istememesi halinde yeni bir kripto para yaratarak onları kullanabileceğini de dile getirdi.

Kyle Drake şimdi ne yapıyor?

Bitcoin Foundation’dan destek alarak proje geliştirmiş olan Drake, Neocities adlı bir web sitesi oluşturma platformunun kurucusu. Drake’in bu platformunun Bitcoin ile yapılan bağışları kabul ettiği görülüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!