Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’in Hash Oranı Tüm Zamanların Zirvesine Çıktı

Bitcoin blockchainindeki madencilerin yeni bitcoin üretebilmek için harcadıkları enerjiyi temsil eden hash oranı, hafta sonunda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Bitcoin’in ilk bloğu 3 Ocak 2009 tarihinde kazılmış blockchainindeki hash oranı, yeni yıla giriş yapılırken 207,53 EH/s seviyesine ulaşarak rekor kırdı. Bir önceki yılın ilk gününde kaydedilen yaklaşık 140 EH/s’lik sayıyla kıyaslandığında bu, %45’ten fazla bir artışa denk geliyor.

Hash oranı, madencilerin blockchaindeki yeni blokları üretebilmek için saniye başına adadıkları toplam işlem gücünü yansıtır. Anlık işlem gücünün ve dolayısıyla hash oranının yüksek olması, o blockchaini çeşitli saldırılara karşı daha güvenli kılar.

Bitcoin ağının Nisan 2021’de 190 EH/s’ye kadar yükselen hash oranı, Çin’in kripto para madencilerine getirdiği yasakların ardından Haziran 2021 tarihinde 57 EH/s seviyesine kadar düşmüştü.

Çin’in uyguladığı baskı, pek çok madencinin ABD, Kazakistan gibi ülkelere göç etmesiyle sonuçlandı. Hash oranının yeni yılın ilk gününde 200 EH/s’nin üstüne çıkarak rekor kırması, Haziran 2021’de oluşan tabloya kıyasla yaklaşık üç buçuk katlık bir toparlanmaya işaret ediyor.

Hash oranının iyileşmesiyle birlikte yeni bitcoin üretmek de gitgide zorlaşıyor. Madencilerin bitcoin üretmek için ne kadar çaba sarf etmeleri gerektiğini gösteren zorluk seviyesi, en yakın tarihli güncellemenin ardından 24.2 trilyonun üstüne çıkarak, Mayıs 2021’deki 25 trilyonluk rekora yaklaştı.

Zorluktaki artışa, elde edilen toplam gelir miktarındaki artış eşlik ediyor. The Block verilerine göre bitcoin madencileri, bir önceki yıla kıyasla yaklaşık %250’lik artışla 2021 yılı boyunca toplamda 16 milyar dolardan fazla gelir elde ettiler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!