Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan Merkez Bankası, CBDC’nin Temel Versiyonunu Kullanması Gerektiğini Açıkladı

Hindistan Merkez Bankası, şimdilik Dijital Merkez Bankası Parasının (CBDC) temel versiyonunun kullanılması gerektiğini açıkladı.

CBDC’lerin daha detaylı bir versiyon çıkarmadan önce temel bir versiyonunu kullanmayı öneren Hindistan Merkez Bankası, nakit paraya, güvenli ve kullanışlı bir alternatif olacağını düşünüyor. Bu temel CBDC’nin kullanıcılara ölçeklenebilirlik, likidite, daha hızlı ödeme ve anonimlik gibi kolaylıklar sağlayacağı söyleniyor.

Hindistan Merkez Bankasının uzun zamandır gündemde olan ‘özel kripto paraları’ yasaklama hakkında oluşturduğu yasa tasarısı içerisinde, insanlar tarafından dijital para kullanımını yaygınlaştıracak bir yasanında var olduğu söyleniyor. Ancak Hindistan parlamentosu şu anki asıl önemli konunun bütçe olduğunu söyleyerek tasarıyı tarihi belli olmayan bir zamana erteledi.

Hindistan Merkez Bankasının yayınladığı raporda CBDC’lerin kim tarafından üretileceği hakkındaki sorulara;

CBDC’lerin direkt olarak merkez bankası tarafından mı yoksa yerel bankalar aracılığıyla mı çıkarılacağı hakkındaki kararın doğru bir şekilde verilmesi gerekiyor.

 

şeklinde yer verdi.

Kapsamlı bir yasak istediği bilinen Hindistan Merkez Bankasının, hükümet tarafından kripto para birimlerini düzenleyeceği fakat sadece ödeme olarak kullanılmasını yasaklayacağı görüşüne karşın uzlaşma arayışında olduğu söyleniyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!