Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Tamamen Anonim Olsaydı Daha Kötü Olurdu

Bitcoin tarihinin en büyük tartışma konularından biri her zaman Bitcoin’in iyi bir ödeme aracı olup olmadığı olmuştur. Şu ana dek birbirinden farklı uzman bu konu hakkında yorum yapmış olsa da henüz bir uzlaşmaya varılabilmiş değil. Bazı uzmanlar Bitcoin’in iyi bir ödeme aracı haline gelebilmesi için öncelikle bir misli şey haline gelmesi gerektiğini düşünüyorlar.

Misli şeyler genelde ticari işlemler sırasında başka bir ürünün yerine geçebilen, o ürünle denk sayılan şeylerdir. Dolayısıyla genel olarak ödeme işlemlerinde kullanılabilirler. Bitcoin’in misli bir şey olup olmadığı sorusu ise her zaman büyük bir tartışma konusu olmuştur.

Bitcoin’in Kullanılabilirliği

Aynı konuyla ilgili ShapeShift’in CEO’su Erik Voorhees’e, bitcoin’in itibari para biriminin yerine geçmesi yönündeki görüşleri sorulduğunda, bitcoinin kullanılabilirliğin yetersiz olduğunu söyledi.

ShapeShift’in CEO’su Erik Voorhees geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir Monero etkinliğine katılarak bu konu hakkında bazı açıklamalarda bulundu.

Bitcoin’in misli bir şey olup olmadığı hakkında konuşan Voorhees, bu soruya aslında tamamen kesin bir cevap verilemeyeceğini vurguladı. Voorhees’e göre Bitcoin nasıl ki tam anlamıyla merkezsiz değilse aynı şekilde tam anlamıyla misli de olamaz. Ancak Bitcoin’in büyük ölçüde misli bir şey olduğu söylenebilir.

Taproot, Schnorr, Dandelion gibi gizlilik arttırıcı teklifler üzerinde çalışarak ağın kullanılabilirliğini arttırmanın yolları üzerinde çok fazla araştırma yapıldı. Voorhees, kullanılabilirlik faktörünü arttırmak için “Gizli işlemler” uygulamasının bitcoin ağında mümkün olmadığı belirtti. Sebep olarak da bitcoinin katı kurallarını gösterdi, hem iyi hem de kötü olarak. Bir hatırlatma yapılacak olursa, “Gizli işlemler” Adam Back tarafından yürütülen, işlem miktarlarının gönderici ve alıcı dışındaki herkesten gizleyen bir deney.

Şu ana dek Bitcoin’i daha iyi bir ödeme aracı haline getirmek, Bitcoin’in güvenlik düzeyini artırabilmek için pek çok farklı çalışma yapıldı. Bunlardan bazılarına örnek olarak Taproot, Schnorr, Dandelion gibi önerileri gösterebiliriz. Sektördeki bazı isimler Bitcoin’i tamamen anonim hale getirmeye çalışıyorlar çünkü Bitcoin’in ancak bu sayede tamamen güvenli olacağını düşünüyorlar.

Voorhees katıldığı etkinlik sırasında bu konuya da değindi ve Bitcoin’in tamamen anonim olmasının aslında kötü bir şey olacağını vurguladı. Kendisinin konu hakkındaki yorumu şu şekilde:

“Bitcoin’in nispeten takip edilebiliyor olması iyi bir şey çünkü bu sayede hükümetler onunla ilgili daha rahatlar. Eğer Bitcoin başından beri anonim olsaydı, kripto paraların devlet tarafından hoş görülmeleri zor olurdu diye düşünüyorum.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment