Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitfury, Yeni Bir Sistemle Bitcoin ile Alakalı Suçları Tespit Edecek

Blockchain alanında önemli bir teknoloji markası olan Bitfury, Crystal adı verilen yeni bir sistem ile Bitcoin ile alakalı suç kavramlarını tespit etmeye çalışacak. 2011 yılında Bitcoin madencilik firması olarak şirketten, dün yapılan açıklama ile sistemin duyurusu yapılırken, Crystal adı verilen yeni sistemin ana amacının; Bitcoin aracılığı ile işlenen suçları saptamak olduğu belirtildi.

Buna göre, Crystal adı verilen yeni sistem, kullanıcılarına Bitcoin ve Blockhain sisteminde gelişen ve kriminal olduğu düşünülen para transferlerini saptama imkanı vererek; müşterilerin o koinlerden uzak durmasını amaçlayacak.

Uygulamanın demo sürümünün 30 Ocak itibariyle kullanıma açıldığı belirtilirken, tam sürüm için ise tarih Mart ayı olarak belirlendi .

Bitfury,  yaptığı açıklama ile sistemin hazırlanmasının yaklaşık 2 yıl sürdüğünü belirtti. 2015 yılından bu yana bahsi geçen sistemi geliştirmek için yoğun bir çaba sarf ettiklerini belirten Bitfury yönetimi, bu yeni sistem ile düzenleyiciler ve hükümetlere de yardımcı olmayı planlıyor. Şirketten yapılan açıklamada basının karşısına çıkan CEO Valery Vavilov şu ifadelere yer verdi:

Blockhain endüstrisi temel olarak ciddi şekilde bir kullanıcı dostu ara yüze ihtiyaç duyuyordu. Biz de şirket olarak bu sorumluluğu aldık ve Crystal’ı geliştirdik. Yapımı zorlu bir süreç olsa da, bunu kullanıma açtığımız için gururluyuz. Sistemde temel olarak Bitcoin aldığınız adresin yeşil renkte mi yoksa siyah renkte mi olduğunu anlayacaklar.”

Peki, size para gönderen ya da koinini satın aldığınız insanın hesabı neye göre yeşil, neye göre beyaz olacak? Şirkete göre, Crystal adı verilen yeni sistemin bir risk hesaplama sistemi bulunuyor. Bu sayede şüpheli görülen gönderimler saptanabilip, gönderim engellenerek suç varsa suçun vuku bulması engelleniyor. Risk skorunun hesaplanmasındaki ana parametrelerden biri de hesabın illegal olaylar ile ne kadar yakın olup olmadığının araştırılması.

Yine bu bahsedilen uygulama, Bitcoin adreslerinin sürekli bir incelemesini yaparak, güvenlik raporlarını sisteme otomatik olarak girecek. Bu şekilde başka güvenlik kurumları da raporları görerek, illegal aktivite varsa onun tespitinde rol alacak.

Maalesef, kripto paralara ilginin inanılmaz derecede artmasıyla bazı Bitcoin hırsızlığı haberleri de gelmiyor değil. Örneğin 28 Ocak’ta İngiltere’de vuku bulan bir olayda, 4 silahlı kişi bir kripto para ticareti yapan kişinin evine girerek, kişiyi rehin aldı ve zorla hesabındaki Bitcoinleri kendi hesaplarına geçirmelerini sağladı.

Yine Amerikalı yetkililer de, 26 Ocak’ta karşılığında Bitcoin istenen sahte ölüm tehditleri konusunda halkı uyarıcı bir açıklama yapmıştı. Bu sahte tehdit e mailleri atan kişilerin temel amacının kripto para kazanmak olduğu da aşikar.

Crystal, bu noktada şu an olmasa da gelecekte önemli bir fonksiyona sahip olabilir. Özellikle çalınan Bitcoin’lerin gittiği nihai hesabın saptanması konusunda sistemin yararları olabileceği ön görülüyor.

Bitfury, bu ayın başlarında da Emercoin isimli bir platforma yatırımda bulunmuştu. Emercoin de Blockchain tabanlı gelecek teknolojileri üretmeyi amaçlıyor…

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment