Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bithumb’ın Eski Başkanı 765 Milyon Liralık Dolandırıcılıkla Suçlanıyor

Güney Kore’nin en büyük kripto para borsalarından biri olan Bithumb’ın eski yönetim kurulu başkanı Lee Jung-hoon, 100 milyar won değerinde (yaklaşık 765 milyon lira) dolandırıcılık yaptığı iddiası ile mahkemeye verildi.

Güney Kore haber ajansı Yonhap’ın haberine göre Seul Merkez Bölge Savcılık Ofisi, Bithumb Holdings’in eski yönetim kurulu başkanına BK Group Yönetim Kurulu Başkanı Kim Byung-gun’u Ekim 2018’de kandırdığı ve 112 milyar won çaldığı iddiası ile dava açtı.

  • BK Group, Bithumb‘ın %51’lik hissesini satın almak için Ekim 2018 yılında BTC Korean Holdings ile sözlü bir anlaşma yaptı.

  • BK Group Yönetim Kurulu Başkanı Kim Byung-gun, Aralık 2018’de düzenlediği bir basın konferansında aralarında Bithumb’ın da bulunduğu 12 farklı ülkeden kripto para borsasını, Blockchain Exchange Alliance (BXA) adı altında, tek bir çatıda birleştirme planını açıkladı.

  • Lee Jung-hoon, Kim Byung-gun ile Ekim 2018’de yaptığı görüşme sırasında BXA adlı kripto parayı Bithumb’da listelemek gibi bir planlarının olmadığını söyledi.

  • Kim Byung-gun’un iddiasına göre Lee, 333 milyon dolarlık satış anlaşması için önden ödeme yapılması halinde bu kripto paranın borsada listelenebileceğini söyledi.

  • Kim, bu söze inanarak BXA’in ön satışından gelen parayı kullanıp, Lee’ye 100 milyon dolarlık bir ön ödeme yaptı.

  • BXA, listelenmesi beklenen borsalarda listelenmedi ve hızla değer kaybetmeye başladı. CoinGecko verilerine göre 27 Şubat 2019’da 0,325 dolar olan BXA fiyatı, şu anda 0,0011 dolardan işlem görüyor.

  • Gerekli fonlamayı sağlayamayan Kim, ön ödemeyi yapmış olmasına rağmen son teslim tarihini kaçırdı ve ödemenin geri kalanını yapamadı.

  • BXA’e kendi aralarında toplamda 8 milyar won yatırım yapmış yaklaşık 50 kişi, BXA Coin’in Bithumb’da listeleneceğini söyleyerek bir ön satış düzenlemiş olan fakat sözünü yerine getirmeyen Lee Jung-hoon ile Kim Beyong-gun’a karşı Mart 2020’de dava açtı. Her iki davalı da aklanmıştı.

  • Kim, geçen yıl Seul’daki polis merkezine ihbarda bulunup Temmuz 2020’de Lee Jung-hoon’a karşı dava açtı. Güney Kore polisi, Eylül 2020’de Bithumb’ın ofisine operasyon düzenledi.

  • Aktarılanlara göre davaya konu olan varlıkların değeri yüksek olsa da, soruşturmada gösterdiği iş birlikçi tavır ve şu ana dek ödediği vergi bedeli sebebiyle Lee’nin tutuksuz yargılanmasına karar verildi.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!