Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitmain Antminer X3’ü Duyurdu, Geliştiriciler Monero Üzerinde Çalışmayacağını Söyledi

16 Mart tarihinde yayımlanan The Next Web‘in bir makalesine göre, Monero (XMR) tarafından kullanılan CryptoNight hash algoritmasını kullanmak üzere tasarlanan Bitmain tarafından piyasaya yeni sürülen ASIC destekli Antminer X3, Mayıs 2018’deki ilk sürümüyle etkili olmayabilir.

15 Mart’ta Bitmain’in Twitter adresinden duyurulan Antminer, Mayıstaki ilk tur için 11.999 dolar ve Haziran’da teslim edilecek ikinci parti için 7.599 dolar fiyat etiketine sahip.

Ancak, Monero odaklı proje hakkında, Riccardo Spagni attığı bir Tweet ile Bitmain’in yeni minerının Monero üzerinde çalışmayacağını belirtti:

Bitmain ilk iki partiden sonra yalnızca Hong Kong adresine gönderim yapacağı iki parti daha sundu. İlk parti 3.000 dolar ve ikinci parti 1.900 dolar fiyat etiketine sahip.

Görünüşe göre Spagni’nin yanıtı üzerine, Hong Kong’a bağlı Antminer X3 satış sayfasındaki ürün bilgisi bir açıklamayla güncellendi:

CryptoNight hash fonksiyonunu kullanan büyük bir kripto para birimi PoW algoritmasını değiştirmek üzeredir. Ve halka açık ifadelerine göre bu durum, X3’ü de içeren ASIC maden cihazlarının çalışmasını engellemek üzere kasten yapılmaktadır. Ürünü satın aldığınızda, bunun yanlış olduğunu göstereceksiniz.

Açıklama iadelerin kabul edilmeyeceğini de ekliyor.

Bu yılın Şubat ayında, Monero’yu kazabilen yeni ASIC madencilik türlerine yönelik potansiyel tehditlere yanıt olarak, gizlilik odaklı kripto para birimi, bloglarında “ASIC’den gelecek herhangi bir potansiyel tehdite karşı tepkilerini değiştirerek direncini koruyacağını ve her hardforkda, PoW’u biraz daha düzenlemeyi düşündüğünü” söyledi.

ASIC direncimizi korumanın yararlı olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, gerekirse ASIC’lerden gelecek herhangi bir potansiyel tehdidi engellemek için acil hard fork kullanacağız. Dahası, merkezsizleştirme hedefini devam ettirmek için, bilinmeyen ya da tespit edilemeyen ASIC geliştirilmesine karşı caydırıcılık sağlamak amacıyla, Monero ekibi CyptoNight PoW hashını yılda iki kez değiştirmeyi öneriyor.

Next Web, Antminer X3’ün Monero’dan daha çok madencilik için pazarlandığına dikkat çekiyor, çünkü Antminer X3 Bytecoin, Aeon, Dash ve diğer kripto paralar ile de uyumlu, ancak site bu olay hakkında herhangi bir garanti olmadığını da belirtiyor.

Reddit kullanıcıları, Bitmain’in yeni Antminer’ına karşı saldırgan tepkiler gösterdi. Reddit kullanıcısı KnifeofPi2 16 Mart tarihinde, Bitmain’in kapı tutacağı işine girdiğiyle ilgili yergi dolu bir basın açıklamasından bir alıntı paylaştı:

Bir kapı tutacağının neden miner olarak adlandırıldığı sorulduğunda Bitmain CEO’su Jihan Wu şöyle belirtti, “Antminer X3 kripto para minerı gibi görünüyor, çalışıyor ve ses çıkarıyor. Hatta Bitmain X3 modası geçmiş algoritmaları çözebilen 550 watt bir ısıtıcıya da sahip.

Başka bir Reddit kullanıcısı, hodlingvtv, daha ciddi bir yaklaşım yaptı ve “Bitmain büyük bir sahtekarlık sergiliyor.” şeklinde yazdı:

Bitmain’in X3’ünü satın almayın. Monero’yu ASIC ile kazıyorlar ve bu şu saatten sonra mümkün değil. Makinalarını üzerinize yıkmak istiyorlar.

Normalde gizemli olan Bitmain, Şubat ayı sonlarında,  bir raporun 24 yıl önce kurulan Amerikalı ekran kartı üreticisi NVidia’nın 2017 yılı içerisinde 3 milyar dolar kazanırken 4 yaşındaki şirketin aynı periyotta 3 ila 4 milyar dolar arasında kazanç sağladığını göstermesiyle birlikte haber oldu.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment