Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İsrail, Kripto Para Firmalarını Borsa Endeksleri’nden Çıkardı

İsrail’in menkul kıymetler düzenleyicisi, son açıklamasında kripto para birimleriyle ilişkili şirketlerin Tel Aviv Menkul Kıymetler Borsası (TASE) endekslerinde yer alamayabileceğini belirtti.

İsrail Menkul Kıymetler Kurumu (ISA), çarşamba günü yayınladığı bir duyuruya göre gözlemcilerinin, portföyleri mevcut endeksleri takip eden pasif yatırımcılar için yüksek dalgalanma riski taşıdığı nitelendirilen, esas olarak endeksten kripto paralar depolayan, kamuya açık yatırım yapan ya da madencilikle uğraşan kamu şirketlerinin borsa endekslerine katılımını engelleyeceğini söyledi.

Bununla birlikte, kripto varlık sahibi firmalar yine de borsada kendi başlarına işlem görebiliyor.

ISA, kamu şirketlerinin kripto para birimlerine katılımlarını açıklamalarının ardından önemli bir hisse senedi fiyat artışı kaydedildikten sonra harekete geçebileceklerini söyledi.

“Bazı durumlarda, şirketlerin raporları (kripto para birimleri hakkındaki) hisse senedi fiyatlarında, hatta gerçek faaliyetlere başlanmadan önce bile keskin artışlara yol açıyor. Kripto para ticaretindeki aşırı değişkenlik de bu şirketlerin ticari işlemlerine yansıyor. Öyle ki, bazen belirgin bir neden olmaksızın keskin düşüş ve yükselişler görülüyor.”

Buna göre ISA, yeni kuralın pasif yatırımcıların bizzat kendileri aktif olarak seçmedikçe bu halka açık şirketlerin hisselerine maruz kalmamalarını sağlamaya yönelik olduğunu belirtti. Kısıtlama başlangıçta bir yıl sürecek, daha sonraki tarihlerde ise daha fazla inceleme kıstasına tabi olacak.

Yeni politika ayrıca, firmaların blockchain pivotlarının kamu stokları ve hisse senedi yatırımcıları üzerindeki etkisini sınırlamak için uygulanabilecek muhtemel tedbirler üzerine aylar süren bir planlamanın sonucu olarak gelişti. Konu, ilk olarak geçtiğimiz yılın Aralık ayında, yetkili makamın TASE üzerindeki kamu şirketlerinin kripto para ticaretinden men edilmesini önerdiğinde ortaya çıkmıştı.

Açıklamanın diğer bir yerinde ise, ISA, geçtiğimiz Ağustos ayında token bazlı fon toplama faaliyetlerinin gözetimi için tavsiyelerde bulunmak üzere bir kurulun kurulmasını takiben, ICO‘lar ile ilgili geçici bir inceleme raporunun da önümüzdeki günlerde yayınlanmasını bekliyor.

Kurum, aynı gün ayrı bir duyuru ile, kamuoyunu yüksek yatırım getirileriyle ilgili yanıltıcı veya hileli sözler verdiği için ICO’lara yatırım yapma riskleri konusunda da uyardı. Ayrıca, ICO’ların “menkul kıymetlerin halka arzı olarak kabul edilebileceğini” öne sürdü ve söz konusu tekliflerin Menkul Kıymetler Yasası’na kayıtlı olması gerektiğini belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment