Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitmain, Blockchain’le Çalışan Merkez Bankalarına Yatırım Yapmak İstiyor

Bitcoin madencilik donanım devi Bitmain, Çarşamba günü yaptığı bir açıklamada Blockchain ile çalışan “özel merkez bankalarını” kurmak için otuz yeni şirkete yatırım yapmayı planladığını duyurdu.

Kurucu ortağı Jihan Wu, Dijital Ticaret Odası ve Georgetown Üniversitesinin Finansal Piyasalar ve Politika Merkezinin ev sahipliğinde yapılan DC Blockchain Zirvesinde ilk açılış konuşmasını yaptı. Sözleri sırasında Wu, itibari paralara ve dünya çapında büyüyen kripto paralara destek veren merkez bankalarının farklılıklarını inceledi.

Muhtemelen en önemlisi, sunumunun sonunda Bitmain’in bu iki dünya arasına köprü kurmak için 20 ila 30 yeni işe yatırım yapmak istediğini söylemesiydi. Teknik açıdan özel ancak ABD hükümetiyle bağlantılı olan Federal Rezerv gibi kurumlardan farklı olan özel bir merkez bankasının, tüketicilere rahat kullanıcı deneyimleri yaratmada daha iyi olduğunu savundu.

Wu şu şekilde bir açıklama yaptı:

“Bitmain olarak, özel para birimleri çıkarmak için Blockchain teknolojisini kullanacak ve bunu yasal bir yolla hizmet olarak belirleyecek olan özel merkez bankası girişimlerine çok ilgi duyuyoruz. Gelişmekte olan bu eşsiz ekonomiye odaklı çaba gösteren 20 ila 30 şirket arasında yatırım yapmak istiyoruz.”.

Ayrıca, bu girişimlerin potansiyel olarak kazançlı olduğunu söyleyerek ve Fed tarafından kazanılan gelirin altını çizerek, “hepimiz merkez bankasının çok karlı bir işletme olduğunu biliyoruz” dedi.

Açıklamalar, daha önce Quartz tarafından da bildirildiği gibi yapay zeka alanında ki uygulamalara yer veren şirketin, genişleme hedeflerini ortaya koyuyor. Aynı zamanda Bitmain’in Kanada’da genişlemesini göz önünde bulundurarak, merkez bankası odaklı bu fikrin madencilik ayak izini büyütmek için istediği iddia ediliyor.

Piyasa ve Düzenleme Tarafı

Başlangıçta yapılan yatırım açıklaması, Wu’nun konuşmasında ekonomist Friedrich Hayek’in tokenla çalışan teşviklerine kadar pek çok konuya odaklıydı.

Özellikle kripto para piyasasının, bazı ağların yaşadığı hızlı büyümeye işaret eden birkaç önemli kripto para etrafında toplanacağı fikrine meydan okudu ve şu şekilde belirtti:

“Gerçek şu ki, Bitcoin’in egemenliği azalmakta ve Ether ile Dash gibi birçok kripto paranın çok hızlı büyüdüğü görülmekte”.

Gerçekten de Wu, “mükemmel” bir kripto paranın bulunmadığını ve bu yüzden pazarda çok sayıda seçeneğe talep olduğunu ileri sürdü.

Katılımcılara şu şekilde anlattı:

“Piyasada mükemmel bir kripto para yok, bu yüzden pazarda daha fazla kripto para ihtiyacı olacak”.

Wu ayrıca düzenleme ve tokenlar konusuna da değindi. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından söylentilere dayalı soruşturmalar hakkında son zamanlarda konuşmacılara verilen dikkate değer bir konu olan ICO’dan türetilen tokenlar için değişim hizmeti sunan ticaret platformlarının, ICO’ların bir menkul kıymet olarak kabul edilmesi dahilinde devlete kaydolmaları gerektiğine dair konuya değindi.

Bitmain’in kurucu ortağı, bugün piyasada olan tokenların çoğunun bu tanımın altına düşeceğini söyledi ve şunları iddia etti:

“Bir çok token, menkul kıymet tanımına uymuyor ve bu yüzden bir menkul kıymet düzenlemesine tabi tutulacak”

“Ancak, düzenleyicilerin bu tür iş yenilikleriyle nasıl başa çıkılacağına dair iyi bir cevap hazırlaması gerektiğine inanıyorum”.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment