Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitmain Tesisi AntPool, Daha Hızlı Bitcoin Madenciliği İçin Tartışmalı AsicBoost Sistemine Geçti

Bitmain‘in madencilik havuzu AntPool, geçtiğimiz günlerde sunduğu ve Bitcoin madenciliğini daha verimli hale getireceğini iddia ettiği bir yöntem yüzünden eleştirilerin hedefi olmuştu. AsicBoost olarak bilinen metot, Bitcoin madenciliğinin verimliliğini %20 oranında arttırma olasılığına sahip ancak bazı Bitcoin Core geliştiricileri söz konusu sistemin Bitcoin ağına zarar verebileceğini ifade etmekte.

Bitcoin Ağına Zarar Verebilir

AsicBoost Block Explorer’a göre, AntPool tarafından kazılan blok #540032, AsicBoost metodu kullanılarak kazılmış ki bu daha önce de bilinen ve Bitcoin’in iş ispatı algoritmasında yer alan bir açığı ortaya çıkarmakta. Söz konusu sistem açığı kullanılarak daha hızlı madencilik yapılabilmekte. Bitmain, Bitcoin ağında yer alan bir sistem açığını kullanarak daha hızlı madencilik yapmayı sağlayan bir sistem için Çin içerisinde patente sahip.

”Optimize edici metot” olarak bahsedilen patente buradan ulaşabilirsiniz.

Bitmain daha önce de AsicBoost kullandığı için bir kaç kere suçlanmştı. Söz konusu suçlamalardan bir tanesini Blockstream CTO’su Greg Maxwell yapmış ve Bitmain’in AsicBoost kullandığını ilk ortaya çıkaran kişi olmuştu. Greg firmanın söz konusu yöntemi sadece kazancını arttırmak için, bitcoin ağını hiç önemsemeden yapmakla suçlamıştı.

Geçtiğimiz yıllarda ise çok fazla eleştirilen Bitmain, AsicBoost kullandığı iddialarına sert bir şekilde karşı çıkıp, asla böyle bir şey yapmadığını vurgulamıştı. Bitmain söz konusu suçlamalar hakkında şu açıklamada bulundu:

”Bitmain Testnet üzerinde AsicBoost’u denemiştir ancak asla Gregory Maxwell’in ithamındaki gibi ana ağda bunu kullanmamıştır.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment