Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum 2.0 Casper ve Sharding: Geliştirici Güncellemeleri Yapıldı

Kendilerini Ethereum‘un ölçeklenmesine adamış bir grup blockchain mühendislerinden oluşan Prysmatic Labs, yakın zamanda Ethereum 2.0 Casper için olan sharding istemcisinin güncellemesini yayınladı.

Bu haftanın haberi aslında daha önce tanıtılmış olan shardlar arası iletişim modelinin yetersizlikleri için getirilmiş bir güncellemeden oluşmakta. Ekip shardlar arası iletişimde ”Otel ve Tren Problemi” isimli bir sorundan söz etti. Prysmatic Labs geliştiricisi Raul Jordan, Otel ve Tren Problemini şu şekilde açıklıyor:

”Otel ve Tren Problemi bir tren ve otel rezervasyonu yaptığınızda ya ikisinin de geçerli olmasını, ya da ikisinin de iptal olmasını istemeyi temsil ediyor.Otel rezervasyonunuzun durup, tren rezervasyonunuzun iptal olmasını veya tam tersi, tren rezervasyonunuzun durup, gidecek bir otelinizin olmamasını istemezsiniz. Olay tam olarak bu.”

Kısaca OTP diye bahsedeceğimiz problemi Ethereum olarak ele alalım. Ortada İşlem B’nin başarılı bir şekilde sonlandırılmasına bağlı olan ve başka bir shard üzerinde yaşayan İşlem A varsa ve ikisinin gizliliği, parametreleri düğümleri birbirinden farklıysa, eğer birisi başarılı işlem yapar ve diğer başarısız olursa, bütün sistemin sekteye uğraması gibi bir olasılık bulunuyor. Jordan’ın açıklamalarına göre böyle bir hata olması durumunda birisi cüzdanında olandan daha fazla Ether sahibi de olabilir.

Ortada böyle büyük bir riskin olmasından dolayı, ekip sistemi tamamen değiştirip, her şeyi tek bir işlemde yapmayı ve böylece OTP’yi ortadan kaldırmayı planlamakta.

Yeni güncelleme ile eski sorunu ortadan kaldıran ekip, Casper 2.0 için henüz net bir tarih vermedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment