Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BitMEX Araştırması ICO Ekiplerinin Dudak Uçuklatan Kazancını ve Payını Ortaya Koydu!

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından birisi olan BitMEX‘in araştırmadan sorumlu kolu BitMEX Research, ICO projeleri hakkında yaptığı bir araştırmada oldukça çarpıcı verilere ulaştı. ICO’lar hakkında üçüncü çalışmasına imza atan ekip, daha önce 2017 yılının Eylül ayında ICO ekip üyeleri arasındaki ilişkiler odaklı, 2018 yılının Ekim ayında ise ICO cüzdanlarındaki Ethereum miktarlarına odaklı araştırmalar gerçekleştirmişti.

2017 yılı ile yükselişe geçen ve 2018 yılının ilk yarısında adeta patlama yaşayan ilk dijital para arzı (ICO) projeleri, kripto para piyasasının kara lekesi olarak biliniyor. Regülatörlerin de en çok üzerinde durduğu konulardan birisi olan ICO projelerinin büyük bir çoğunluğu ya vaat ettiklerini gerçekleştirmedi, ya regülatörler tarafından sonlandırıldı ya da tamamiyle yatırımcıları dolandırmak amacıyla piyasaya sürüldü.

BitMEX’in 100 ICO projesini mercek altına alarak yaptığı inceleme, ICO ekiplerinin kendi tokenlerini piyasaya sürdükleri ilk tarihte, kendilerine 24 milyar dolar değerinde token ayırdığını ortaya koymakta. Her bir ICO token’inin fiyat olarak zirve yaptığı tarihlere göre değerler incelemeye alındığında ise, bu değer 80 milyar doların üzerine çıkmakta. Ancak BitMEX’e göre o tarihlerde aslında ”bu değerlerin elde edilemeyeceği kadar düşük piyasa likiditesi vardı” ve bu değerlere asla ulaşılamadı.

Dahası, 2018 yılının birçok tokenin değerini inanılmaz düşürmesinden dolayı, ICO ekiplerinin kendilerine ayırdıkları tokenlerin mevcut değeri 5 milyar dolar civarında. BitMEX sonuç olarak ICO ekiplerinin kendi ICO süreçlerinden ”çok az çaba, güvenilirlik veya şeffaflık ile birlikte”  yaklaşık 13 milyar dolarlık kazanç elde ettiğini ve ICO’ların proje kurucuları için ”aşırı çekici” olmasına rağmen, yatırımcılar için ”o kadar da çekici” olmadığı yargısına ulaşıldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment