Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BitMEX’ten Ethereum İçin Bir İlk!

Türev borsası BitMEX kısa süre önce yeni bir ürün geliştirdiğini açıkladı. Kullanıcılar artık sektörün en büyük borsalarından biri olan BitMEX’te Ethereum’u kullanıp quanto vadeli işlem de yapabilecekler.

BitMEX; Bitcoin’in 13 Mart’ta 4 bin dolara düştüğü gün bazı teknik arızalar yaşamış ve bir süreliğine erişime kapanmıştı. Bazı isimler Bitcoin fiyatındaki düşüşten direkt BitMEX’i sorumlu tutmaya dahi başladılar.

Şirketin ticaret hacmi bu iddialar yüzünden büyük bir hasar aldı. BitMEX kullanan yatırımcılar artık daha farklı türev borsalarına yönelmeye başladılar. Bu sırada Binance Futures gibi platformların BitMEX’i geriye bırakmaya başladıklarını gördük.

BitMEX şimdi tüm bu gelişmelerin ardından yeni bir ürün geliştirdiğini açıkladı. Şirketin Ethereum için hazırladığı quanto vadeli sözleşmeleri şu anda BitMEX dışında başka hiçbir borsada bulunmuyor. Dolayısıyla şirket bu konuda rakiplerinin bir hayli önünde. Peki bu quanto sözleşmeler nedir?

Yeni Ürün Geldi

Vadeli kripto para yatırımcıları normalde Bitcoin sözleşmeleriyle işlem yaptıkları zaman aslında dayanak varlığı Bitcoin olan sözleşmelerle işlem yapmış oluyorlar. Aynı şey Ethereum için de geçerli.

Bu sözleşmelerin fiyatı genelde USD üstünden hesaplanıyor ve yatırımcılar BTC’nin USD bazlı değeri ne kadarsa öne göre ödeme yapıyor, sözleşme alıyorlar. Fakat quanto vadelilerinde durum böyle değil. Investment and Finance bu vadelileri şu şekilde tanımlıyor:

“Bunlar dayanak varlığın (ETH) belli bir para birimine bağlı olduğu (USD) ama sözleşmede yapılacak olan ödemenin değerinin başka bir para birimiyle (BTC) ölçüldüğü türevlerdir.”

Quanto vadeli sözleşmelerinde ETH’nin fiyatı USD bazlı hareketliliklere göre değil Bitcoin ile yapılacak olan sabit bir çarpım işlemine göre belirlenecek. Quanto vadelileri; menkul kıymet yatırımcılarının döviz kuruyla uğraşmadan işlem yapabilmelerini sağlıyor. Peki ETHUSD işlemlerinde ne işe yarayacak? BitMEX’in açıklamalarına göre yatırımcılar bu sayede ETH ile yapacakları türev işlemlerinde ne ETH’yi ne de USD’yi kullanmış olacaklar.

kaynak: BitMEX

Yatırımcılar bu sözleşmelerle 5 Mayıs tarihinden itibaren işlem yapabilecekler. Şirketin açıklamalarına göre bu sözleşmelerde Bitcoin’in fiyatı Bitstamp, Kraken, Gemini ve GDAX gibi borsalardan çekilecek.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment