Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BitMEX Kurucuları, ABD Adalet Bakanlığı’nın (DOJ) Suçlamalarını Kabul Etti

Kripto para borsası BitMEX’in kurucuları Arthur Hayes ve Benjamin Delo, ABD Adalet Bakanlığı (DOJ) ile uzun bir dava sürecinin ardından “Banka Gizliliği Yasasını” (BSA) ihlal etmekten suçlu bulundular.

BitMEX’de Banka Gizliliği Yasasını ihlal etmekle suçlanan Hayes ve Delo, mart ayında gerçekleştirilecek duruşmadan önce kara para aklamayla mücadele (AML) programını kurma, uygulama ve sürdürmede kasten başarısız olduklarını itiraf etti ve her biri 10 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul etti. Kurucular ayrıca en fazla 5 yıl olmak üzeri hapis cezası alabilirler.

DOJ, ABD‘de bir süre herhangi bir müşteri tanıma (KYC) ve kara para aklamayla mücadele (AML) prosedürü olmadan hizmet veren BitMEX‘in böyle bir mevzuat eksikliği nedeniyle “aslında bir kara para aklama platformu” haline geldiğini söyledi.

ABD’de bir kripto platformu işletmenin “bu işletmelerin suç ve yolsuzluğun önlenmesine yardımcı olmak için üzerlerine düşeni yapma yükümlülüğü”  taşıdığını dile getiren DOJ Damian Williams’ın avukatı, BitMEX’in “finansal piyasaların gölgesinde” bir platform olarak çalıştığını söyledi.

Arthur Hayes ve Benjamin Delo, bu yükümlülüklere uymamak için tasarlanmış bir şirket kurdular. Temel kara para aklama karşıtı politikaları bile uygulama ve sürdürme konusunda kasten başarısız oldular.

Yetkililer ayrıca, iki yöneticinin platformu hiçbir Amerika vatandaşının kullanmadığı yönündeki iddialarını da reddetti ve Delo‘nun, müşterilerin ikamet ettiği ülkeyi ABD’den farklı olarak yansıtmak için dahili izleme bilgilerini değiştirdiğini söyledi.

DOJ, Ekim 2020 tarihinde Hayes, Delo ve zanlı sanık Sam Reed’in ülke kullanıcılarının işlem yapmasına olanak tanıyan bir off-shore mağazası kurarak ABD’nin AML düzenlemelerini çiğnemeye çalıştığını iddia etmişti.

Hayes, mahkeme sürecinin ardından BitMEX CEO’su olarak görevinden ayrılmış ve yerini Alexander Höptner devralmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!