Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Blockchain’de Çin Yuanı ile Bir İlke İmza Atıldı

Çin ve Avustralya merkezli iki şirket birbirleriyle işlem yapmak için blockchain teknolojisini kullandılar.

Maden devi Rio Tinto ve çelik üreticisi Baosteel arasında ticari bir işlem gerçekleşti. Standard Chartered aracılığıyla yapılan bu işlemde blockchain teknolojisi kullanıldı.

Çin ve Avustralya’daki şirketler son zamanlarda blockchain teknolojisini daha yakından incelemeye başladılar. Birkaç gün önce bununla ilgili bir yazı paylaşıp bu teknolojinin iki ülke için ne kadar önemli olabileceğinden bahsetmiştik.

Baosteel ve Rio Tinto arasında yapılan bu işlem iki ülke için de epey önemli. Çünkü bu işlem bir ilk niteliği taşıyor.

Yuan Kullanıldı

 

Bu iki şirket arasında yapılan akreditasyon işleminde para birimi olarak yuan kullanıldı. Böylece blockchain ile yapılan bir akreditasyon işleminde ilk kez Çin Yuanı kullanılmış oldu. Standard Chartered’ın yöneticilerinden Samuel Mathew da konu hakkında yaptığı açıklamalarda bankanın Çin Yuanı ile yapılan ilk akreditasyon işlemine aracılık etmekten “büyük memnuniyet duyduğunu” söylüyor.

Çin’deki yerel haber kaynaklarından Xinhua’nın haberine göre bu Çin Yuanı için iyi bir haber. Çünkü yuanın dış ticarette bu kadar kolay bir şekilde kullanılabiliyor olması gelecekte Çin’in işine yarayabilir. Bu noktada Çin’in dijital yuan çalışmalarına da devam ettiğini hatırlatmak gerek.

Taraflar bu işlemi yapmak için Contour adlı blockchain platformunu kullandılar ve görünüşe göre işlem sırasında herhangi bir sorun yaşanmadı. Contour CEO’su Carl Wegner’in işlemle ilgili açıklamaları şu şekilde:

“Akreditasyon işlemlerini dijital ortamda halletmek isteyen şirketlerin sayısı hiç olmadığı kadar fazla. Dış ticarette yaşanan gecikmelere ve aksaklıklara artık tahammülleri yok.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment