Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bazı Bitcoin Madencileri Çalışmayı Bıraktılar

Bitcoin’in hash oranı halving sonrasında düşmeye başladı. Fakat şu an için endişelenecek bir durum yok gibi görünüyor.

Bitcoin’de halving yapıldıktan sonra madencilere verilen blok ödülü 12.5 BTC’den 6.25 BTC’ye düştü ve madenciler eskisinden çok daha az para kazanmaya başladılar. Bunun Bitcoin’in hash oranında bir düşüşe yol açacağı, yani bazı madencilerin halving sonrasında fiş çekeceği tahmin ediliyordu.

Beklenen oldu ve Bitcoin’in hash oranı gerçekten düşmeye başladı. Blockchain.com verilerine göre halving gününde rekor seviyeye çıkan hash oranı, halvingden sonra %16’lık bir düşüş yaşadı.

Bitcoin’in hash oranındaki düşüş, Blockchain.com

Birçok uzman halving öncesinde böyle bir düşüş yaşanabileceğini söylemişti. Bunun sebebi ise tahmin edilebileceği üzere gelir yetersizliği. Bazı madenciler artık madencilik masraflarını karşılayamıyor ve zorluk düzeyi güncelleninceye kadar bekleyemeyecek kadar fazla zarar ediyorlar.

Bitcoin madencilerinin geliri halving sonrasında yere çakıldı

Endişelenmeye Gerek Var mı?

Bitcoin’deki hash oranının düşmesi kullanıcılara birkaç farklı şekilde yansıyor. Öncelikle şu anda blok kazım süresinin 10 dakikalık normal kazım süresinden daha uzun olduğunu söyleyelim. Bunun sebebi elbette hash oranının düşmüş olması.

Bu oranın düşmesiyle birlikte Bitcoin’de işlem yapmak için ödenen ücret de yükselmeye başladı. Bu sırada bazı kullanıcılar eskisi kadar hızlı bir şekilde işlem yapamamaya başladılar.

Bitcoin’de işlem yapmanın maliyeti artıyor

Tüm bunlar kullanıcıyı olumsuz etkileyen gelişmeler. Fakat şu anda endişelenmeye gerek olmayabilir. Çünkü halvingden sonra görülen bu düşüş aslında beklendiği kadar şiddetli olmadı. Hatta 12 Mart’ta, Bitcoin’in birkaç bin dolar değer kaybettiği günde yaşanan düşüş bundan çok daha şiddetliydi.

Bitcoin’in hash oranı 12 Mart’ta yaşanan düşüşten sonra %17’den fazla düştü ki bu halving sonrasında yaşanandan daha büyük bir sayı. Bitcoin 12 Mart’ta yaşanan bu düşüşün ardından bile kısmen normal seyrinde işlemeyi başarmıştı. Kısa süre içerisinde yeni bir zorluk güncellemesi yapılacağını da düşünürsek şu anda pek endişelenecek bir durum yok gibi görünüyor.

Hash oranındaki düşüşün önümüzdeki günlerde de devam etmesi ise ciddi sorunlara yol açabilir. Eğer Bitcoin fiyatı yükselmezse (başka bir deyişle, madencilerin gelir seviyesi yükselmezse) bu madenciler para kaybetmeye başlayabilirler. Böyle bir durumda fiş çeken madencilerin sayısı artar ki bu da hash oranına, oradan da kullanıcılara yansır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment