Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Blockchain Teknolojisi İnternetin Açıklarını Kapatacak

Geçen ay bu zamanlarda haberini yaptığımız BlockShow Asia etkinliğinde konuşulan detaylar açığa çıkmaya devam ediyor. Bu sefer de bir blockchain girişimi olan INK Labs Kuruluşu’nun Genel Müdürü (Chief Operating Officer, COO) Daniel Zhai, şirketin QTUM platformu üzerine kurulu olan Fikri Mülkiyet Varlıkları Borsası’nı tanıttı.

Platform sanat veya diğer alanlarda çalışan sanatkarların fikirlerini ve çalışmalarını koruma altına almalarına ve para karşılığında dağıtmalarına yardım edecek.

Zhai’nin açıklamalarına göre günümüzdeki sanatsal ve eğlence çalışmalarını kapsayan endüstri 2.25 trilyon $’lık bir piyasa değerine sahip, Bitcoin içinse bu rakam 240 milyar $. INK adlı kuruluşun hedefi ise bu endüstriyi blockchain teknolojisiyle birleştirerek içerik üretimini daha güvenli ve avantajlı bir ortama dönüştürmek. Zhai İnternet alemindeki yaratıcı çalışmalar hakkında şu şekilde bir açıklamada bulundu:

“İnternet yaratıcı içerik endüstrisinde bir devrime yol açtı. Ancak bunun işleyişi yanlış… Diyelim ki bir şarkı yazdınız, başka biri de bunu dinledi ve kopyaladı. İnternette bu tür telif hakkı ihlalleri sürekli gerçekleşiyor. Sonundaysa içeriğin orijinal üreticileri haklarını alamıyor.”

INK’in platformu paylaşımlı bir ağ (Distributed Ledger) kullanarak içeriğin sahibini kayıt altında tutacak, bu sayede üreticiler çalışmalarını daha iyi koruma ve dağıtma imkanına sahip olacak, aynı zamanda emeklerinin karşılığını da alabilecekler. Blockchain teknolojisinin eşler arası (peer2peer) dağıtıma bazlı doğası, daha az bilinen üreticilerin de para kazanmasını ve hayran kitlesini büyütebilmesini sağlayacak. Bu da kayıt veya dağıtım şirketleri gibi üçüncü parti firmalara olan ihtiyacı tamamen bitirecek.

Üreticiler çalışmalarını üstte bahsettiğimiz telif hakkı ihlallerinden koruyabilecek ve projeleri ya da yaratıcı fikirleri için token cinsinden ödeme alabilecekler. Yani kısaca üretilen içerikler, herkes tarafından yatırım alabilen birer emtiaya dönüştürülecek demek mümkün. INK’in geliştirici ekibi token’ların üretimini üstelenecek ve teknik detaylarıyla ilgilenecek, böylece içerik üreticileri sadece yaptıkları işe odaklanabilecek.

BlockShow Asia’da yapılan sunumda INK’in Kasım ayında halihazırda ICO platformlarında 65 milyon $ topladıkları da belirtildi. 2018’in ilk çeyreğinde ise sistemin ilk evresi kullanıma sunulacak.

Son olarak, etkinlik hakkında ufak bir hatırlatma da yapalım. Blockshow Asia teknoloji, finans ve blockchain alanlarındaki uzmanları ve yeni kullanıcıları bir araya getiren, 1500 kişinin katıldığı, insanların blockchain teknolojisi üzerindeki deneyimlerini paylaşabildiği uluslararası bir toplantı. Etkinlik 30 Kasım’da gerçekleşmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment