Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yeni SegWit2x Forku İle İlgili Endişeler ve Şüpheler Var

Bitcoin‘in ölçekleme problemlerine yardımcı olmak için tasarlanmış olan orijinal SegWit2x hard fork’unu yeniden canlandıran yeni SegWit2x'<tin 501451. blokta Bitcoin’de gerçekleşmesi planlanıyordu. Bu blok 28 Aralık 21:00 civarlarında kazıldı ve projenin ardındaki ekip resmi açıklamayı yaptı:

“Uzun zamandır beklenen yeni Bitcoin SegWit2x Fork’u sonunda gerçekleşti!”

Orijinal SegWit2x

New York Anlaşmasının direkt sonucu olan SegWit2x hamlesinin orijinal hali Mayıs 2017’de başladı. Başlangıçta 50’den fazla alanında önde gelen Bitcoin şirketince imzalanan anlaşmanın ardındaki fikir Bitcoin’i daha geniş kitlelere ölçeklemenin yollarını bulmaktı.

Anlaşma taraflarından biri olan “küçük blokçular”, SegWit adlı ikinci-katmanlı bir çözüm uygulamak istediler ve bu çözüm 24 Ağustos 2017’de gerçekleşti. Uzlaşmanın ilk kısmı buydu. Uzlaşmanın ikinci kısmı ise anlaşmanın diğer tarafı olan “büyük blokçular”a hitap ediyordu ve Bitcoin’in blok boyutunu 2MB’ye arttırmaya planlanmıştı. Ancak bu kısım asla hayata geçemedi.

Fork’un 16 Kasım’da gerçekleşeceği söylenmişti ancak geliştiriciler fork‘un gerçek kodunu ortaya çıkardıklarında Bitcoin topluluğundan çok çabuk şekilde tepki yağdı. Tekrardan korunmanın eksik olması ve hard fork’un güvenliği hakkında toplulukta oluşan genel endişe ortamı, SegWit2x harekatına karşı cephe alınmasına yol açtı.

Birkaç hafta süren anlaşmazlık sonucunda 16 Kasım’da gerçekleşmesi planlanan fork 8 Kasım’da iptal edilmişti. Bitcoin ağında yeteri kadar destek göremeyen proje, projenin arkasındaki ekip tarafından durduruldu.

SegWit2x 2.0

Görünüşe göre bu iptal durumu pek uzun sürmedi çünkü proje Aralık sonlarında başka bir grup geliştirici tarafından canlandırıldı. Projenin hedefini, yol haritasını, geliştirici ekibini gösteren bir internet sitesi kuruldu ve yeni fork’un Bitcoin’in 501451. bloğunda gerçekleşeceği duyuruldu.

Bir Şeyler Eksik

Geçtiğimiz birkaç günde projenin ana sayfasındaki bazı tutarsızlıklara yönelik belli başlı haberler ortaya çıkmaya başladı.

Bunların en başında tabii ki en dikkat çekici olarak bu yeni hard fork projesinin ardındaki ekibin, New York Anlaşması ile Kasım’da gerçekleşmesi planlanan SegWit2x projesinin ardındaki ekiple hiçbir alakası olmaması. Yeni projenin ekibi bu durumu Finance Magnates haber sitesinde bizzat itiraf ettiler.

Projenin resmi sitesinde görünen ekip üyelerine dair online ortamlarda çok az bilgiye ulaşılabiliyor. Mesela projenin sözde kurucusu Jaap Terlouw’un Linkedin profilinin adeta yarısı boş. Kendisi bu profilde yeni SegWit2x’in “baş geliştiricisi” olduğunu iddia ediyor ancak diğer hiçbir kaynakta kendisi “geliştirici” olarak gösterilmiyor.

Daha da ötesi projenin GitHub hesabı haber yazım saatiyle 9 gün önce oluşturuldu ki bu oldukça garip çünkü bu yeni SegWit2x projesinin canlanacağına dair olan bazı haberler daha erken yayınlandı.

Endişeler arasına eklenebilecek bir diğer şey ise projenin GitHub hesabında depolanan koda göre projenin ekip üyeleri önceden kazılan koinlerden kendilerine 6 milyon adet ayırmışlar. Toplamda 21 milyon koin olduğu düşünülünce, projenin ekibi bu toplam koinlerin %28’ini kendine ayırmış oluyor.

21 mlm

Toplam koin sayısının %28’inin proje ekibi tarafından alınması ekibe ağ üzerinde inanılmaz bir güç sağlıyor ve kripto para sektöründeki pek çok kişi biliyordur ki genelde proje ekipleri böylesine büyük bir kontrole sahip olmaz. Ayrıca ekibin böylesine fazla yüzdeye sahip olması, kendilerine aniden devasa miktarlarda kar elde etme potansiyeli sağlıyor. Bu da takdir edersiniz ki çabuk bir pump-dump ile sonuçlanabilir.

Yeni proje tanıtım yazılarını reklam adı altında pek çok siteye gönderdi. Projenin tanıtım yazılarını yayınlayan siteler arasında Bitcoininst, Koin Bülteni gibi sektörle alakalı siteler bulunurken Rus devi VC.ru da bulunuyor.

Endişe etmek için oldukça sebep var ancak bunların en büyüklerinden biri proje ekibinin fork sonrasında Bitcoin sahibi olan herkese “Satoshi Nakamoto’nun Bitcoinlerine oranlı miktarda” koin vermeyi vaat etmesi. Bitcoin’in erken günlerinden beri kendisinden ses soluk alınamayan Satoshi Nakamoto’nun oldukça fazla Bitcoin’i var ancak yeni proje ekibinin, Satoshi Nakamoto’nun koinlerinin yüzde kaçına erişim sağlayabildiği hakkında hiçbir bilgi yok.

pic

“Tüm Bitcoin sahiplerinin yalnızca 1’e 1 oranda B2X değil ancak aynı zamanda projeye bağlılıklarından ötürü Satoshi Nakamoto’nun Bitcoinlerinden de oranlı miktar alacaklarının sözünü veriyorum.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

4 Comments

  • Bitcoin Gold
    Posted 29 Aralık 2017 - 15:07 15:07

    Önceki haberinizde yorum olarak bunları yazmıştım. Haberleri lutfen kes kopyala yapıstır mantığıyla yapmayın. Bu alanda biraz uzmanlık yapıp düşünün.

    • Hakan
      Posted 29 Aralık 2017 - 16:01 16:01

      Şimdi segwit yok mu ozaman ne olacak bu durum bitcoin düşüşe geçer

  • BuHardForkTamBirSacmalik
    Posted 29 Aralık 2017 - 13:32 13:32

    İşin sahtekarlık kısmını yayınlamakta çok geç kalmadınız mı? Hard fork öncesinde insanlara bitcoin core ekibinin gerçekleştireceği bir hard fork muş gibi tanıttınız.

    • Ömer SAKMAR
      Posted 29 Aralık 2017 - 14:07 14:07

      Merhaba,

      Önceki haberde Bitcoin Core ekibinin yaptığı bir proje olarak yansıtmak gibi bir gaye yoktu. Haberde geçen cümleler projenin kendi iddialarına (segwit2x’in devamı olmak, blok boyutunu arttıracak olmak) dayanarak yazıldı.

      Bu haber biraz daha erken yapılabilirdi, haklısınız.

Leave a comment