Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

75 Milyon Dolar Değerinde Bitcoin Çöplüğe Karıştı

James Howells adlı bir IT uzmanı şuanda içinde 75 milyon $ değerinde Bitcoin olduğu tahmin edilen sabit diski farkında olmadan bir köşeye attı. Howells şuanda sabit diskin nerede olduğunu biliyor ancak sabit diski alamıyor çünkü sabit diskin gömülü olduğu şehir, Howells’in atıkları karıştırmasına izin vermiyor.

Kayıp sabit disk Güney Galler’in Newport şehrindeki bir çöplükte 200 bin ton çöpün altında bir yerde yatıyor.

Sabit Disk Çöp Oldu

Howells 2009 yılında toplamda 7 bin 500 Bitcoin kazmak için eski bir dizüstü bilgisayar kullandı. Kısa süre sonra Howells’in kız arkadaşı bilgisayarın madencilik sırasında çıkardığı seslerden rahatsız oldu ve Howelss bilgisayarını eBay üzerinden sattı. Bitcoin bir gün değer kazanırsa diye de bilgisayarın sabit diskini bir çekmeceye koydu. Aradan dört yıl geçtiğinde ve Howells sabit diski unuttuğunda ise disk, çöplerin arasına karıştı.

Sabit diski çöplüğün içinde aramak için belediye meclisinden izin isteyen Howells’in çöplüğü kazma isteği meclis tarafından reddedildi. Kazım yapmak için normalde suçlu soruşturmalarında kullanılan özel ekipmanlar gerekiyor.

Howells’e söylenene göre böyle bir kazım başlatmak için zorunlu kişisel korunma ekipmanlarına sahip 15 kişilik bir ekip gerekiyor. Howells böyle bir operasyon düzenleyemedi ve artık bağış almak adına bir cüzdan adresi oluşturdu.

Meclisten İzin Yok

Newport Belediye Meclisi sözcülerinden biri geçmişte bir şahsın içinde Bitcoin bulunan sabit diski geri almak için kendileriyle iletişime geçtiğini ancak bu operasyonda gereken kazım işlemlerinin ve atık ayrıştırmanın masrafları dolayısıyla meclisin bu isteği reddettiğini söyledi. Böylesine bir çalışma milyonlarca dolara mal olmasının yanı sıra çevreye de oldukça zararlı olabilir ve tüm bunlara rağmen sabit diskin kesinlikle bulunabileceğine dair bir garanti olmaz. Çöplüğe her yıl yaklaşık olarak 50 bin ton yeni atık atılıyor.

Belediye meclisi sözcüsü diskin büyük ihtimalle atıktaki sızıntılardan ve gazlardan yayılan galvanik korozyondan ciddi ölçüde etkilendiğini söyledi. Çöplük halka açık değil.

Howells sahip oldukları Bitcoinlerin adresini biliyor yani Bitcoinlerin hala daha adreste olduğundan emin. Veri şifreli olduğu için de sabit diski bulacak birinin diske erişmek için Howells’in yardımına ihtiyacı olacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment