Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Cüzdanlarının İşlem Ücretini Düşürmedeki Etkileri

Hindistan‘ın en çok kullanılan Bitcoin borsa ve cüzdan platformu Zebpay pek çok Bitcoin cüzdanının, Bitcoin işlem ücretlerini hesaplarken verimsiz metotlar kullandığının ve bu durumun kullanıcılar için daha yüksek işlem ücretlerine mal olduğunu keşfetti. Zebpay ekibi yaptığı analizlere dayanarak Bitcoin borsalarının ve iş yerlerinin olumsuz kullanıcı tecrübesini ve işlemlerin sıkışmasını engellemek adına kullanıcıları adına fazladan Bitcoin işlem ücreti ödediklerini söyledi. Zebpay:

“Sıkışmış işlem (olması) durumunda müşteri hizmetlerinin masrafı, işlemin asıl ücretinden daha yüksek oluyor. Bizim gibi cüzdanları kullanan diğer Bitcoin borsaları/iş yerleri, işlemlerinin gerçekleşmesini sağlamak için diğerleriyle rekabet edip yüksek işlem ücretleri ödüyorlar. Tıkanmış kullanıcı havuzlarındaki rekabet işlem ücretlerinin hesaplanmasını daha zor hale getirerek blok doğrulanmasındaki karmaşıklığı arttırıyor.”

Sonuç olarak da pek çok farklı cüzdanın kullanıcıları, istedikleri işlemin bloka dahil edilmesi için gereken ücretten daha fazlasını ödemek zorunda kalıyor.

Geçtiğimiz birkaç haftada BitGo mühendisi Jameson Lopp ve güvenlik uzmanı Andreas Antonopoulos’un yardımı ile birlikte Zebpay mühendis ve geliştirici ekipleri üç sistemi uygulamaya çalıştı: levha-gibi ücretler, toplu işlemler ve Segregated Wittnes (SegWit). Bu değişiklikler sayesinde küçük işlemler küçük; büyük işlemler büyük işlem ücretleri gerektirecek.

Çin, Hindistan ve Filipinler gibi ülkelerde her yıl havale üzerinden milyarlarca dolar para işleniyor ve pek çok kişi bu işlemleri gerçekleştirmek için Bitcoin kullanıyor. Dolayısıyla sıklıkla küçük çaplı işlem yapılıyor. Ancak işlem ücretleri 5 $’ı aştığında eşten-eşe biçimde Bitcoin ödemesi yapmak oldukça zorlaşıyor. National Wages and Productivity Commission verilerine göre Filipinler’de asgari ücret günlük yaklaşık olarak 7.32 $. Aylık olarak baz alındığında Filipinler ve Hindistan gibi ülkelerdeki kullanıcılar 200 ile 400 $ genişliğinde ödemeler gönderiyor.

Levha-gibi ücret sistemi Zebpay cüzdan platformunun işlem ücretini işlemin boyutuna göre değil miktarına göre belirlemesine olanak tanıyor. Bu sayede de 200 ile 400 $ arasında işlem gönderen kullanıcılar ödemeleri için 15 ile 30 $ arasında ücret ödemekten kurtulacak. Zebpay ekibi şu açıklamada bulundu:

“Bu yolla düşük miktarlarda işlem yapan insanlar düşük, yüksek miktarlarda işlem yapanlar yüksek işlem ücretleri öder ve böylece küçük işlemlere destek sağlanmış olur. Daha da düşük işlemler için UTXO’nun daha düşük işlem boyutuyla sonuçlanan düşük sayılarını kullanıyoruz.”

Zebpay aynı zamanda toplu işlemler aracılığıyla platformun yüksek işlem ücretini, geniş bir işlem yığınındaki tek bir işleme bağlayıp buna rağmen tüm işlemleri onaylayabildiğini söyledi.

“Tüm işlemleri beş dakikada bir yığıyoruz ve cüzdanımızdan tek bir girdi alacak tek bir işlem yaratıyoruz. Çıktılarında ise aktarım yapılmak istenen tüm kullanıcıların adresi bulunuyor.”

Diğer cüzdan platformları da işlem ücretleri konusunda kullanıcılara kolaylık sağlamak adına buna benzer sistem deneyebilir ve uygulayabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment