Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Blockchain Yarışını Çin’in Teknoloji Devleri Kazanabilir

Bu makale Selva Özelli tarafından yazılmıştır.

Çin; uluslararası mobil ödeme sistemlerinde çığır açmak üzere. Hong Kong’daki kullanıcılar, Alipay ve WeChat Pay gibi Blockchain tabanlı platformlar sayesinde Filipinler ve Pakistan gibi çeşitli yerlere saniyeler içerisinde para gönderebiliyorlar.

Ayrıca dokuz farklı şirketle işbirliği yapmaya başlayan Alibaba’nın, küresel havale işlemlerindeki rolünü güçlendirmek istediğini söyleyebiliriz.

Çin’in dijital ekonomi alanındaki bu hızlı ilerleyişi aslında ülkedeki devlet bankaları ile teknoloji şirketleri arasındaki işbirliğinden kaynaklanıyor. Çin’deki Alibaba, Baidu ve Tencent gibi İnternet şirketleri, Dünya genelindeki e-ticaret işlemlerinin yüzde 40’ını temsil ediyorlar.

Çin’deki bu ilerleme, Alibaba’ya bağlı olan Ant Financial Group’un ve WeChat Pay’i yöneten Tencent Holdings’in büyümesine yol açtı. Bu iki şirket, toplamda 1.5 milyardan fazla mobil ödeme kullanıcısına hizmet veriyorlar.

Çin’in en büyük şehirlerinde yaşayan vatandaşların yüzde 92’si, mobil ödeme yapmak için ya Ant’i ya da WeChat Pay’i kullanıyor. Bu iki şirket, Dünya genelindeki Blockchain tabanlı ödeme yarışını kazanabilirler.

Ülkedeki yetkililer kripto paraları yasaklamış olsalar da Blockchain ile yapılan gelişmeleri teşvik ediyorlar. Ayrıca dijital altyapı konularında çalışmalar yürüten hükümet kuruluşlarının sayısı git gide artıyor.

Ayrıca Alibaba ve Çin Halk Bankası’nın Blockchain’i geliştirmek için alınan patent sıralamalarında birincilik ve beşincilik pozisyonlarını kaptıklarını belirtmek gerekiyor. Blockchain alanında patent almak, illa ki Blockchain tabanlı bir ürün geliştirileceği anlamına gelmiyor. Ancak Çin, aldığı bu patentler sayesinde Blockchain yarışına geç katılanların önünü kesmiş olacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment