Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Blockstream, Ajan Tutup Bitcoin Topluluğunda İstihbarat ve Casusluk Yapmakla Suçlanıyor

Önde gelen bir blockchain teknoloji şirket olmanın yanı sıra Bitcoin‘in de en büyük fon sağlayıcısı olan Blockstream, Yours.org platformunda yazar olan David tarafından eski bir ajan ile çalışmakla suçlanıyor.

İddialar ilk olarak firmanın eski bir ABD Ulusal Ajanı olan Bill Scannell’i işe alması ile başladı. Söylentilere göre bu ajan ”Bitcoin topluluğu içerisinde istihbarat ve casusluk çalışmaları yapmak” için danışman olarak alınmış.

David’in yazdığı gönderide buna ek olarak SIGINT/HUMINT (SIGINT bir tür sinyal istihbarat sistemi, HUMINT ise insan zekası) temalı bir sunum esnasında, lightning network topluluğu hakkında bir logonun üzerinde mesaj varmış. Logonun üzerinde ”Ben Lightning Network’ü edindim ama tek elde ettiğim şey bu sticker oldu.”

Logo presented during the speech || Source: Yours Org

Blockstream’in Baş Strateji Görevlisi Samson Mow da bu operasyonun bir parçası olmakla suçlanıyor. Mow’a karşı yapılan suçlamalar kendisinin çok fazla bir şekilde Bill Scannell ile görüntülenmesinin ardından artış gösterdi.

24 Temmuz 2018 tarihinde Bitcoin.com CEO’su Roger Ver, Reddit üzerinde bir gönderide şunları ifade etti:

”Bu adam ben Samson ile Seul’da münazaraya katıldığım zaman oradaydı. Kesinlikle Samson’un yardımcısı veya menajeri gibi bir şeydi.”

Roger’ın bahsettiği etkinlik Deconomy isimli konferans.

Blockstream 5 Bitcoin protokol geliştiricisi tarafından kuruldu: Pieter Wuille, Gregory Maxwell, Adam Back, Mark Friedenbach ve Matt Corallo. Firma 50 den fazla hisse sahibine sahip. Atılan gönderide firmanın piyasaya çıkışından bir kaç ay sonra, şirketin lider risk sermayedarlarından 50 milyon dolar fon aldığı da belirtilmekte.

Blockstream’in ana yatırımcıları ise şu şekilde:

  • Tencent Holdings
  • Mosaic Ventures
  • Khosla Ventures
  • Horizon Ventures
  • Digital Garage
  • AXA Venture Partners
  • AME Cloud Ventures

Horizon Venture şu an için firmanın lider yatırımcısı. Blockstream kurucu ortağı Adam Back’i saymazsak, firmanın yönetim kurulu temel olarak bankacılar tarafından yönetilmekte.

 

  • Shahir Guindi – Bank of Canada
  • Estelle Metayer – Zag Bank
  • Tzu Ping Kang – Horizon Ventures
  • Reid Hoffman – Bir Risk Sermayesi firması olan Greylock Partners’ın Ortağı

O sıralar Bitcoin ekosistemi içerisinde kriptografik alt yapı eksikliği bulunduğundan, Bitcoin’e yatırım yapan firmaların çoğu Blockstream’e de yatırım yaptı. Şirketin iki temel projesi Lightning Network ve Sidechain. Sidechain önceden mevcut olan blockchain’in bir tür arttırılmış versiyonu olarak tanımlanabilir ancak Sidechain’in normal blockchain ağından farkı blockchain’in performansını ve gizliliğini arttırıyor oluşu. Sidechain bir blockchain’den diğerine gönderilen Bitcoin veya diğer kripto para birimlerinin işlem verilerini doğruluyor.

Blockstream /r/Bitcoin, Bitcoin Talk, mail listeleri, wiki ve diğer bir sürü kanaldan Bitcoin’in ölçeklenmesi ile ilgili olan ve boyutu 1MB’ı geçen konuları veya görüşleri sansürlemekle de suçlanıyor. Bu olay Bitcoin’e özel subreddit kanalı /r/Bitcoin üzerinde bir çok gönderinin birden ortadan kaybolması nedeniyle büyük tepkiye yol açmıştı. Hatta bugün bir takım açıklamalarda bulunan Roger Ver de Bitcoin’e sansür suçlamasında bulunmuştu.

Reddit üzerindeki insanların çoğunluğu, Bitcoin sub-reddit kanalının sahibi Thymos’un, Blockstream üyeleriyle bir çeşit anlaşma yapıp Bitcoin kanalındaki konuların hepsini kontrol etmeyi planladığını düşünmekte. Ve görünüşe göre yapılan sansürlerin hepsi Blockstream’in yararına gibi duruyor. Ancak yine de, Blockstream ekibi Thymos ile herhangi bir bağlarının olmadığını açıkça dile getirdi.

Aslında bu suçlama bir Blockstream üyesinin, Bitcoin topluluğunu manipüle etmeye çalışmakla suçlandığı ilk örnek değil. Daha önce aynı zamanda BitcoinTalk moderatörü olan Thymos ile bir Blockstream çalışanı arasında da bağlantı olduğu dile getirilmişti. İddialara göre Thymos forumdan zimmetine geçirdiği paranın bir kısmını bir Blockstream çalışanı olan Warren Togami’ye vermiş.

Bir reddit kullanıcısı Paulh691 konu hakkında şunları belirtiyor:

”Sansür olayı direkt olarak Blockstream’e bağlı. Ve görünüşe göre ta çekirdeğine kadar da çürümüş gözüküyor.”

Peki Bitcoin blockchain’inin ölçeklenebilmesi hakkında gönderilerin sansürlenmesinin sebebi ne? İddialara göre bunun temel nedeni Bitcoin blockchain’inin sidechain’elerinin kullanımını arttırmak. Başka bir söylentide ise Blockstream’in Bitcoin’i kontrol edip bundan kar elde etmek için kendi programını kullandığı iddiası yer almakta.

Bunun hakkında bir Bitcoin Core geliştiricisi olan Jeff Garzik tarafından da bir gönderi kaleme alındı.

Garzik tarafından yazılan gönderide Bitcoin’in blok boyutu limitinin değiştirilemeyeceği ve bu sebeple işlem ücretlerinin arttığı yazıyor. Bundan dolayı geliştirici ekibi Bitcoin’in ekonomik sistemini asıl blok boyutunu korurken daha sağlıklı bir alternatif ile değiştirmeye karar vermiş. Bu da Bitcoin geliştiricilerinin yeni bir yol haritası önermesine kadar gitmiş.

Bitcoin is being hot-wired || Source: Jeff Garzik blog

Yazının devamını detaylarıyla buradan okuyabilirsiniz.

Bitcoin.com bünyesinde bir çalışan olan David Shares, Blockstream’in başarılı olabilmesi için sidechain platformlarının işe yaraması gerekirken, bir yandan da Bitcoin’in blockchain’inin yapay olarak düşük kapasitede tutulması gerektiğini de ifade etti.

Kendisi konu hakkında şu tweet’i attı:

 ”Ekim 2014: Blockstream fonlamayı ve şirket kurulmasını duyuruyor.                                                                                                                                                                                   Mart 2015 (sadece altı ay sonra): Blockstream Lightning Network üzerinde çalışmaya başlıyor.”

Samson Mow ise bu iddialara ”bu gizli bir bilgi” diyerek yanıt verdi.


Özetlemek gerekirse, iddialara göre Blockstream bir şekilde Bitcoin’i kontrol edip bundan kazanç elde etme gibi bir plana sahip ve bunu yapmak için çeşitli yollara başvuruyor. Bunlardan bir tanesi ve çokça dile getirileni olan çeşitli platformlarda Bitcoin blockchain’i hakkında sansür uygulamaktan tutun da, eski ulusal ajan tutup Bitcoin topluluğu içerisinde istihbarat toplamaya adar gidiyor. Bakalım ilerleyen günlerde iddialar hakkında bir açıklama gelecek mi?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment