Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

1.5 Milyarlık Hedge Fonu Yöneticisi ”Bitcoin 500.000 Dolar Olacak!”

Ünlü Bitcoin boğası Mark Yusko, Bitcoinin altı sene içerisinde yarım milyon dolara ulaşacağını düşünüyor. Kendisi buna ek olarak bu yılın sonlarına doğru bir düzeltme yaşanacağını da ifade etmekte. Yönetimi altında 1.5 milyar dolar bulunan Morgan Creek Capital Management isimli fonun CEO’su ve baş yatırım müdürü olan Mark, Bitcoin fiyatının tarihsel değişimine baktığımızda, bunun parabolik bir hareket gösterip daha sonra çöktüğünü, sonra yine parabolik bir hareket sergileyip yine çöktüğünü ve tam olarak bu şekilde teknolojinin yavaş yavaş kabul edilmeye başladığını belirti. Mark Yusko konu hakkında şu tweet’i attı:

Yusko bu tahminini Bitcoin isimli hesaptan atılan ve ünlü isimlerin Bitcoin fiyatı hakkında yaptığı tahminleri derleyen bir tweet’e cevap olarak attı.

 Bitcoin’in Parabolik Hareketleri ve Çöküşü

Yuko bu tahmini sonrası tabii ki açıklama yapıyor.

”Eğer Bitcoin’in fiyat tarihçesine bakacak olursanız, biliyorsunuz ki geçmişte beş adet parabolik hareket ve çöküş yaşandı ve biz bundan sonra altıncı, yedinci, sekizinci ve dokuzuncuyu da yaşayacağız çünkü işler böyle yürüyor. Bu sebeple ben büyük bir olaya ihtiyacınız olduğunu sanmıyorum ve bunu geçtiğimiz haftalarda da gördünüz değil mi? Fiyat yükselişe geçmeye başladığı an, köşede beklemekte olan ve ayı piyasasının sona erdiğini düşünen insanlar direkt atlamaya hazır. Ve bundan sonra da Bitcoin gerçekten hareket etmeye başlıyor, cidden hızlı hareket ediyor ve tam olarak burada parabolik hareketleri görüyoruz.”

Köşede bekleyenlerin çoğu bu yıl ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından olası bir Bitcoin ETF’sine onay çıkmasını bekliyor. SEC bir firmanın yaptığı ETF başvurusunun karar süresini Eylül ayına kadar geciktirme kararı almıştı ama tabii ki başka firmalar da var. SEC erteleme kararı hakkında şu ifadeyi kullanmıştı:

“Komisyon, yapılmış öneriyi daha etkili şekilde değerlendirmek için bu konuya ayrılmış zaman diliminin uzatılmasının uygun olacağına karar vermiştir. Komisyon bu doğrultuda yapılmış öneriyi onaylayacağı ya da reddedeceği tarih olarak 21 Eylül 2018’i belirlemiştir.”

Olası bir Bitcoin ETF’si durumunda piyasaya ciddi anlamda para akışı olabilir.  Kripto para yatırımcılarından olan Nicholas Merten’e göre Bitcoin ETF’lerinin çok ciddi boyutlarda etkileri olabilir. Merten bu etkilerin bir kısmını şöyle açıklıyor:

“Bitcoin ETF’si niye önemlidir? ETF’nin kurulmasıyla birlikte insanlar emeklilik fonlarına Bitcoin ile de yatırım yapabilecekler. Küresel Emeklilik Piyasası: 41.3 trilyon dolar. Eğer Bitcoin bu değerin yalnızca yüzde birini dahi alabilirse piyasaya 413,000,000,000$ girecek demektir.”

Ancak bugün sizlerle paylaştığımız bir haberde ünlü bir hukuk uzmanının SEC’in ETF kararını 2019’un Mart ayına kadar erteleme olasılığının olduğunu ifade etmişti.  

Standard zamanlama çizelgesini de yapan başarılı hukukçu, şu verileri ve tahminleri paylaşmıştı:

”İstek ilk olarak 2 Temmuz’da yapıldı.

İlk erteleme kararı 10 Ağustos’ta olacak (45 gün sonra)

İkinci ertleme 24 Ekim (45 gün sonra)

Üçüncü erteleme 23 Aralık (90 gün sonra)”

Yusko da SEC’in VanEck tarafından yapılan ETF başvurusunun 10 Ağustos tarihinde onay almasının pek olası olmadığını düşünenlerden.

”Bence bu olaydan sonra biraz hayal kırıklığına uğrayacağız ve fiyatlar tekrar düşecek. Dördüncü çeyrekte yaşanacak büyük ralli öncesi son bir dibe vuruş yaşayacağız ve bundan sonra nereye gideceğimizi kimse bilemez. Ama benim işleri yorumlamam bu yönde.”

Peki başarılı yatırımcı 500.000 dolar tahminine nasıl ulaştı? Onun bu tahmini yapmasındaki sebep ne? Yusko bu durumu ağın değerinin ne kadar etiğini hesaplamak için ağın esas değerini kullanarak açıklıyor. Yusko ağın değerinin hesaplanması olayının oldukça basit olduğunu ifade ediyor:

”ağın hash gücünü, katılımcı sayısını ve ağa gelen para miktarını ele alsak yeterli. Bu rakam aslında birkaç yıl önce logaritmik üstel büyüme ile ilgili olan bir modele dayanmaktadır. ”

Bu yılın başlarında Morgan Creek Capital Management, piyasaya yeni girmiş bir risk sermayesi firması olan Full Tilt Capital LLC‘yi satın almıştı. Full Tilt Capital özellikle blockchain ve kripto para alanındaki firmalara yatırım yapma odağı olan bir platform.

Yusko 18 ay önce kendisinin Twitter üzerinde Full Tilt firmasının yönetici ortağı Pomp – Anthony Pompliano ile karşılaştığını ve kendisinin geçmiş tecrübeleri ile ön görüsünden etkilendiğini ifade etti.

”Anthony yerel bir tip ve daha önce orduda görev yapmış, bir kaç startup firmasında bulunmuş ve Facebook içerisinde de çalışıp Snap’ten teklif almış ama daha sonra memleketine Kuzey Karolina’ya geri dönmüş. Pomp özellikle menkul kıymet tokenları konusunda neler olup biteceği konusunda çok bilgiliydi. Özetlemek gerekirse, merhaba bence birlikte çalışmanın bir yolunu bulmalıyız dedim ve o da neden bizi satın almıyorsun dedi… Pomp ve ortağı çok erken aşamada bir VC ( risk sermayesi) firması kuruyordu ve bunun ikinci yatırım evresine geçmişlerdi. Biz de bir tür Blockchain fırsatı fonu piyasaya sürmeyi düşünüyorduk ve bir ekibe sahip olmanın önemini kavradım.”

Görünüşe göre Pomp da Bitcoin konusunda iyimser ve buna ek olarak fiyatın yıl sonuna kadar 50.000 dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

Önümüzdeki günler Bitcoin için çok heyecanlı geçeceğe benziyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment