Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Son Dakika: Winklevoss İkizlerinin Bitcoin ETF’si Reddedildi!

Güncelleme: SEC’in 26 Temmuz tarihli kararının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Gemini kripto para borsasının kurucuları olan Cameron ve Tyler Winklevoss tarafından yapılan Bitcoin ETF teklifini reddetti.

Geçtiğimiz sene SEC ikizler tarafından yapılan ”Winklevoss Bitcoin Tröst” teklifini onaylamamış ama daha sonra Haziran ayında Gemini ekibi bir takım değişiklik ile tekrar SEC’in yolunu tutmuştu ve teklifi tekrardan yapmıştı.

Diğer nedenlerin yanı sıra, SEC yaptığı bir basın açıklamasında, Winklevoss’un içerisinde Gemini borsasının da bulunduğu bitcoin piyasasının ”eşsiz bir şekilde manipülasyona dayanıklı” olduğuna katılmadığını belirtti.  SEC buna ek olarak dolandırıcılık ve yatırımcı koruması unsurlarının da altını çizdi.

Esasında bu teklif geçen sene yapılıp, SEC tarafından onay alınmayıp tekrardan Gemini’nin revizyona sokup fırına verdiği bir teklif. Şu an piyasanın asıl beklediği ETF onayının CBOE’nin ve VanEck ile SolidX’in sunduğu tekliflerden gelmesi beklenmekte. O sebeple bu aslında çok da umut kırıcı bir haber değil.

ABD’nin finansal otoritesi ve denetçisi olan SEC, henüz kripto para  odaklı bir ETF onaylamadı. Kurum Ocak ayında yayınladığı bir bildiride sponsorların bu gibi fonları perakende yatırımcılara sunulabilmesinden önce, ”önemli  yatırımcı koruma konularının incelenmesi gerektiğini” vurgulamıştı.

Bu son gelişme Bitcoin ETF’sinin çok yakın bir zaman olan Ağustos’ta onaylanacağı fikrini suya düşürebilir.

Bitcoin bu hafta 8.490 dolara kadar yükselmiş ve piyasayı çok sevindirmişti ama bunun temel nedenlerinden birisi olarak SEC’in olası bir Bitcoin ETF’sini onaylayabileceği spekülasyonu yer almaktaydı. SEC’e sunulan son Bitcoin ETF teklifi bu değil. Kurumun 16 Ağustos tarihinde VanEck tarafından yapılan teklife de bir cevap vermesi bekleniyor ve çoğu uzman VanEck’in başvurusuna çok geç cevap geleceğini düşünmekte.

VanEck, SolidX ve CBOE piyasaya uzmanları tarafından gerçekten Bitcoin ETF’si için onay alabilecek kurumlar olarak belirtilmekte. SEC bu firmalardan gelen teklif için halkın görüşüne başvurmuş ve insanlardan konu hakkında yorum yapmalarını talep etmişti. Dodd Frank kurallarına göre SEC’in teklifin yapılmasından itibaren 45 gün içerisinde bir cevap vermesi gerekiyor ki bu tarih 16 Ağustos’a denk gelmekte.

Bu hafta SEC beş diğer bitcoin ETF teklifini daha reddetmişti. Ancak buna ek olarak Bitwise da Salı günü yaptığı başvuru ile ETF konusunda umutlananlar listesine dahil oldu.

Bakalım ilerleyen günlerde SEC konu hakkında detaylı bir açıklama yapacak mı?

KAYNAK: CNBC

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment