Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Reddedilen Winklevoss İkizlerinin Bitcoin ETF’si Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dün Türkiye saatlerine göre 23:30 civarında SEC kendi resmi sitesinden açıklama yaparak Winklevoss ikizleri tarafından yapılan Bitcoin ETF’sini ‘ikinci’ kere reddettiğini duyurdu. Çoğu takipçimizin aslında geçen senenin olayı zannettiği bu ret, geçen seneye uzanan bir tarihe sahip olsa da maalesef ki dün verilen yeni ve taze bir karar. Bu kararın önümüzdeki ay onaylanması beklenen Bitcoin ETF’si konusunda çok fazla umutlu olan kripto para topluluğunda ciddi bir üzüntü yarattığı doğru ama Winklevoss ikizlerinin yaptığı başvuru çoğu uzmanın onay almasını beklediği asıl başvuru değildi.

Buna rağmen, çoğu kişinin umutlu olmadığı Winklevoss başvurusunda bile SEC üyesi bir yetkili kurulun kararına sert bir şekilde karşı çıktı.

Bitcoin ETF’si Reddedildi, Bir Üye Buna Karşı Çıktı

SEC yayınladığı metinde şu an ETF izni verecek kadar piyasaya güvenmediğini açıkladı. 92 sayfalık açıklama yapan ABD’nin piyasa denetçisi, Bats BZX Borsasının yaptığı bu kural değişimini reddetti.

Bats BZX kendisini geçen sene düştüğü pozisyonda buldu. Geçen sene ilk başvurusunu yapan kurumun başvurusu SEC tarafından değerlendirmeye alınmadan geri çevrilmişti ve teklifini yenileyip Mart ayında tekrar sunan kurumun başvurusu dün tekrar reddedildi.  ETF, kripto para dünyası için adeta kutsal kase unvanına sahip bir şey. Borsa yatırım fonlarının bu kadar önemli olmasının sebebi aynı geleneksel piyasadaki hisse senetleri gibi New York Borsası vb. borsalarda listelenebiliyor olmalarından kaynaklanmakta.

Ama görünüşe göre SEC bünyesinde herkes son karar hakkında hemfikir değil. Komisyon üyesi Hester M. Peirce, SEC’in kendi sitesinde yayınladığı bir yazıda açıkça bu karara katılmadığını bildirdi.

”Bitcoin yeni bir fenomen ve bunun uzun vadeli finansal kapasitesi kesin değil. Başarılı da olabilir, başarısız da olabilir. Ancak Komisyon hem Bitcoin hem de diğer başka varlıklar için, bu iki olası sonuçtan hangisinin olacağını değerlendirme konusunda iyi bir pozisyonda değil. Bir çok yatırımcı Bitcoin’e olan ilgilerini açıkladı ve bu yatırımcıların bir alt kümesi de direkt olarak bitcoin’e sahip olmadan bunu yapmayı isteyebilir.”

Çoğu kripto para topluluğu üyesinin ve ilgilisinin sesi olan Komisyon üyesi, ek olarak şunları belirtti:

”Bitcoin tabanlı bir ürün yatırımcılara düzenlenmiş bir menkul kıymet piyasasında işlem olanağına sahip bir ürün aracılığıyla bitcoin’e dolaylı yoldan bir temas sağlıyor ve direkt olarak bitcoin satın alıp barındırma ile ilgili riskler ile pürüzlerin çoğunu ortadan kaldırıyor. Eğer ETF’yi kabul edecek olursak, yatırımcılar bunu alıp bunu almamayı kendileri seçebilirler. Komisyon’un bugünkü hareketi yatırımcıları bu karardan mahrum bırakıyor. Ben bizim asıl görevimiz olan yatırımcıları korumak, sermaye birikimini geliştirmek, adil, düzenli ve verimli piyasalar kurmak olan temel görevimizden çok farklı olan yeniliğin bekçiliği görevini reddediyorum. Görünüşe göre, ben sizinle aynı fikirde değilim.”

Asıl Başvuru Hala Değerlendirilmedi

Komisyon üyesinin yaptığı bu açıklamanın yanı sıra kripto para topluluğu için önemli bir başka konu, kabul edilmesi beklenen asıl başvurunun Winklevoss ikizlerinin başvurusu olmaması. Yani bu ret işlemi piyasa için çok kritik bir öneme sahip değil. Teknik olarak şu an hala en önemli başvurular değerlendirmeye alınmadı. Kabul edilmesi beklenen başvurular arasında en güçlü ihtimale sahip olan olarak görülen, VanEck ve SolidX ile, CBOE‘nin yaptığı başvurular. Biliyorsunuz ki CBOE Bitcoin vadeli işlem sözleşmesi lisansını da alan kurumdu. SEC geçtiğimiz günlerde Bitcoin ETF’sinin kabulü hakkında halka açık bir yorum platformu açmış ve olumlu yorum yağmuruna da tutulmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment