Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CBOE Global Markets, Yeni Bir Bitcoin Borsa Yatırım Fonu Lisansına Başvurdu

ABD’nin düzenleyici kurumu konumundaki ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Chicago Board Options Exchange (CBOE) Global Markets’ten, yeni bir Bitcoin Borsa Yatırım Fonu (BYF, ETF) başvurusunu aldı. CBOE’nin yaptığı önceki başvuru SEC tarafından reddedilirken, bir Bitcoin ETF’si daha fazla şansa sahip gibi duruyor.

ABD denetleyicisi kripto destekli fonlara karşı sert bir cephe almış olsa da, CBOE’nin yaptığı bu başvuru onaylanma konusunda daha fazla başarı oranına sahip. Bunun sebebi ise SEC’in yakın zamanda Bitcoin ve Ethereum’u menkul kıymet olarak görmediği konusun yaptığı açıklamalar. Sonuç olarak bu yeni açıklama ve bakış açısı, kripto para birimlerinin ETF olarak ticaretinin yapılabilmesini sağlayabilir.

ETF’ler hisse senedi gibi işlem gören ancak hisse senedinin altında yatan varlığa sahip olan bir enstrümandır. ETF’ler, fonun içerisindeki enstrümanlar dikkate alınarak, endeksin aynen kopya edilmesi ile oluşturulurken, hisse senedi, altın, bono ve döviz gibi farklı finansal araçlar kullanılarak kurulabilir. Hisse sahipleri direkt olarak varlığa sahip değilken, elde edilecek karın belirli bir bölümüne sahiptirler.

Bu yılın 26 Haziran tarihinde SEC’in internet sitesinde yayınlanan bir belgeye göre, CBOE Global Markets, varlık yöneticisi VanEck ve blockchain şirketi SolidX tarafından desteklenen Bitcoin hisselerini listelemek ve bunların ticaretini yapmak istiyor.

Bu başvuru tam da mali fonların direkt olarak kripto para yatırım araçları önerip, şu an yatırım için mevcut olan vadeli işlem sözleşmelerinin çok daha ötesine gidileceği spekülasyonlarının ortasında çıkageldi.  Sonuç olarak, yaygın kanı kripto para birimlerinin kurumsal yatırımcılardan gelecek çok devasa bir yatırımın eşiğinde olduğu yönünde.

VanEck SolidX Bitcoin Trust daha önce kendi Bitcoin hisselerini ETF olarak listeleyebilmek için iki başvuruda bulunmuştu ancak, başvuruların ikisi de Mart 2017 tarihinde kripto para piyasasının tamamen düzenlenmeyen bir piyasa olmasından dolayı reddedilmişti.

SEC o tarihte şu açıklamayı yapmıştı:

”Daha önceki kayıtlara bakılarak, Komisyon Bitcoin için önemli piyasaların düzenlenmemiş olduğuna inanıyorum. Bu sebeple Komisyon önerilen kural değişiminin Borsalar Kanunu ile uyumlu olmadığına karar verdi.”

Bakalım yapılan bu yeni başvuru SEC’ten nasıl bir yanıt alacak ve eğer olumlu bir geri dönüt olursa piyasalar bundan nasıl etkilenecek?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment