Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC, Bitcoin ETF’si Konusunda Olumlu Yorum Yağmuruna Tutuldu!

CBOE Global Markets, 9 Temmuz tarihinde ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna (SEC) Bitcoin Borsa Yatırım Fonu (ETF, BYF) konusunda başvuruda bulunmuştu.

ABD denetleyicisi kripto destekli fonlara karşı sert bir cephe almış olsa da, CBOE’nin yaptığı bu başvuru onaylanma konusunda daha fazla başarı oranına sahip. Bunun sebebi ise SEC’in yakın zamanda Bitcoin ve Ethereum’u menkul kıymet olarak görmediği konusun yaptığı açıklamalar. Topluluğun çoğu, bu başvuru ve başvurunun kabul edilmesi durumunun bu denli yakın olması yüzünden adeta gece uyku bile uyuyamaz hale geldi.

SEC’in bu konuda karar verme süresi 10 Ağustos Cuma günü son buluyor – yine de 45 günlük bir uzatma yapılması mümkün. Bu durum ETF hakkındaki kesin kararın 24 Eylül tarihine kadar verilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Ki en son ETF başvuru reddinin de son günlere yakın yapıldığını göz önüne alırsak, topluluğu son günlere kadar devam edecek bir ‘umut hali’ bekliyor.

SEC bu başvuruyu sitesinde paylaşıp bu konuda halkı yorum yapmaya davet etti.

Bitcoin ETF’si İçin Yoğun Bir İlgi Mevcut

SEC yaklaşık üç hafta önce insanları Bitcoin ETF konusu hakkında yorum yapmaya davet etti. O tarihten beri 90’dan fazla insan konu hakkında yorumlarını paylaştı. Bloomberge göre bu sayı, SEC’in Nisan ayında aldığı Bitcoin ETF’si başvurusunun yorumlarına kıyasla neredeyse 10 kat  daha fazla. Aslında bu bile SEC’in konu hakkında ne kadar zor bir karar vermek zorunda olduğunun bir göstergesi.

SEC’in aldığı yorumların çoğu CBOE’nin başvurusunun kabul edilmesi yönünde. 11 Temmuz tarihinde Bradley Baker tarafından gönderilen ilk yorumda şunlar yer alıyor:

”Benim görüşüme göre, kripto para birimlerinin kullanımı kaçınılmaz bir gerçek. Bunu görmezden gelmek veya başka bir şekilde davranmak, gerçeklere gözlerini kapatmak anlamına gelir.

Yine de, kripto para sektörü şu an için ”Vahşi Batı” durumunda olsa da, denetim ve hesap verme mecburiyeti bu sektörü stabilize etmek ve bireyleri koruma konusunda önemli bir amaca hizmet edecektir.

Benim size önerim, bir kurum olarak kaçınılmaz olanı kabullenin ve başlangıcın böylesine erken bir aşamasında yönlendirici bir güç olun.”

Tabii ki azınlık bile olsa, Bitcoin ETF’si fikrini onaylamayanlar da var. Örnek vermek gerekirse, Anthony Arcieri isimli şahıs, Bitcoin’in fiyatının aktif bir şekilde manipüle edildiğini ve bu sebeple bir Bitcoin ETF’si üretmenin hiç mantıklı olmayacağını düşünüyor:

”Denetlenen borsalar üzerinde yapılacak bir Bitcoin destekli ETF, wash trading gibi normalde yasa dışı olan aktiviteler kullanılarak yapılan fiyat manipülasyonunun sonucu olarak ortaya çıkan Bitcoin fiyatındaki devam eden ‘anormalliklerin’ yüzünden endişe verici bir yol olur.”

Zafere Yaklaşıyor Muyuz?

CBOE’nin yaptığı bu son başvuru şirketin bir Bitcoin ETF onayı almak için yaptığı tek girişim değil ama bu seferki başarıya en yakın olanı olabilir.

SEC, Bitcoin, Ether ve diğer merkeziyetsiz kripto para birimlerinin menkul kıymet olarak değerlendirmeye alınmayacağı konusunda yaptığı açıklamalar ile kripto para sektörüne önemli ölçüde kesinlik getirmişti.

Dahası, yukarıda söz ettiğimiz Bitcoin ETF çılgınlığı da göz ardı edilemeyecek bir faktör. Bu çılgınlık kripto para sektörünün önemli isimlerinden olan CNBC’nin Cryptotrader’ı Ran Neu Ner‘in de dikkatini çekmişti. Ran Neu ner konu hakkında şunları ifade etti:

”…Dünyanın en büyük ETF şirketi Kriptoya baktığında ve SEC’in sıradaki ETF’yi engellemek için gerçek bir sebebi olmadığında, bu biraz heyecan verici olabiliyor.”


Buna ek olarak geçenlerde yayınladığımız bir haberde de Bitcoin ETF’sinin SEC tarafından onaylanabileceğinin 3 temel sebebini sizler ile paylaşmıştık.

Hesap günü gelene kadar topluluktaki çoğu kişi gibi nefesimizi tutup beklemeye başladık.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment